„Moderní novorozeneckou sanitku potřebují záchranáři proto, aby mohli převážet ohrožené novorozence z celého kraje do perinatologického centra intermediační péče v karlovarské nemocnici. Novorozenci potřebují při převozu zvláštní péči, mezi kterou patří vyhřívaný inkubátor nebo rozvod vzduchu. Tyto podmínky není možné v běžné sanitce splnit," řekl Čermák.

Každým rokem navíc roste počet těch nejmenších dětí, které je třeba transportovat i mimo kraj.

Tuto přepravu dosud zajišťoval už poněkud zastaralý sanitní vůz, který tak po tomto nákupu putuje do zálohy.

Ambulantní prostor byl vybaven přesně podle přání záchranky. „Sanitka například disponuje otočným sedadlem pro zdravotníky, na kterém je umístěn dotykový tablet, který ovládá topení, osvětlení či infuzní termobox. Je to velmi praktické, neboť má personál vše po ruce, a nemusí se tak pohybovat po celé sanitce," přiblížila vnitřní vybavení sanitky mluvčí záchranky Petra Bakurová.

Podle záchranářů tato sanitka zažije přes 100 transportů. „Krom karlovarské nemocnice je část transportů vedena do nemocnice v Praze či Plzni," řekl za záchrannou službu Miloš Kukačka. Předávání sanitky se zúčastnili i zdravotníci z karlovarské nemocnice z novorozenecké jednotky intenzivní péče. A jak tuto speciální sanitku rozeznáte od těch tradičních? „Absolutní novinkou jsou například dva světelné panely s běžícím textem 'Pozor, transport novorozence.' Ty jsou umístěné na zadních dveří a vpředu na střeše," vyjmenoval jednu z mála vymožeností ředitel záchranky Roman Sýkora.

Nová převozová sanitka, speciálně určená pro transport novorozenců, vyšla na 2,6 milionu korun a zaplatil ji Karlovarský kraj.

Novorozeneckou sanitku také uslyšíte, neboť disponuje dvěma 100W reproduktory. „Ty však v sanitce nebudou novorozence rušit, neboť je kabina odhlučněna," dodala Bakurová. Sanitka je na podvozku Mercedesu Benz Sprinter a je vybavena motorem o výkonu 120 kW.

Obnova vozového parku záchranky, která začala v minulém roce, pokračuje i v tom letošním. Letos by se do služby mělo hlásit pět nových sanitek, které budou nakoupeny formou operativního leasingu. Kraj také pokukuje po možnosti získání dotace na nákup nových vozů z Integrovaného operačního programu. Pokud by se podařilo splnit všechny podmínky, dostala by záchranka silnou posilu ve formě 14 nových aut.