Žijeme pro Vary, to je nové politické hnutí, jehož cílem je aktivně zasahovat do dění v Karlových Varech a oživit město.

S nápadem založit vlastní stranu, která chce aktivně zasáhnout už do komunálních voleb v příštím roce, přicházejí převážně mladí lidé. Jsou to právě ti, kteří založili iniciativu Nechceme politruka jako radního pro školství.

„Podle našeho názoru i přes určité pozitivní změny po posledních komunálních volbách se vše nadále nevyvíjí zcela ideálně," uvedl Dominik Jandl, jeden ze zakladatelů hnutí.

Jedním z výrazných znaků tohoto vývoje je podle aktivistů odliv mladých nadaných a schopných lidí z města, kde nemají šanci najít uplatnění.

„I proto se na projektu podílejí zejména mladší lidé, neboť cítíme, že jejich zájmy nejsou v komunální politice v krajské metropoli příliš zohledněny. Spolupráci jsme ovšem navázali i s osobnostmi různých věkových kategorií, které sdílejí velmi podobný náhled „na věc". I přesto, že se na projektu podílejí hlavně mladí lidé, náš záběr bude multigenerační," zdůvodňuje impuls pro založení hnutí Dominik Jandl.

Hnutí v prezentaci také uvádí, že řada záležitostí ve městě by se dala řešit lepšími způsoby. A právě prosazování „nového" či lépe řečeno alternativního pohledu na řešení věcí veřejných, který mezi mnoha občany dlouhodobě rezonuje, je naším cílem.

Žijeme pro Vary nebude ale jen politické hnutí. Podle zakladatelů se bude snažit o širší společenský přesah. „Tím chceme posílit participaci nás všech jako občanů na chodu města. Ostatně řada hnutí z jiných měst toto již dokázala, což lze demonstrovat nejen na úspěšných referendech z jiných měst, která jasně ukázala, že občané mohou směřování města zásadně ovlivnit nejen jednou za čtyři roky u volebních uren," doplňují. I z tohoto důvodu hodlá hnutí uskutečnit vlastní sociologický výzkum, s jehož pomocí chce zjistit, co skutečně občany města trápí a kam by podle nich mělo město směřovat. Které problémy by se měly řešit jinak a které problémy se naopak vůbec neřeší. Projekt se zatím nachází v přípravné fázi a zakladatelé pracují na programových prioritách.

Žijeme pro Vary

Za projektem a jeho rozvojem prozatím stojí přibližně 10 lidí, kteří mají aktivní zkušenosti z občanského sektoru. Koordinační výbor tvoří Filip Harzer, Štěpán Štrébl a Dominik Jandl.

Pilíř I:

• Objektivní analýza města sociologický průzkum

Pilíř II: Vlastní nápady a kreativita

• Absolutní transparentnost

• Oživení města, kultura

• Proaktivní přístup a konstruktivní kritika