Kouření škodí zdraví. Věta, kterou vidíme na krabičkách od cigaret, v reklamách v televizi a také v různých novinových článcích. Přesto ale kuřáků stále přibývá.

Vzhledem k tomu, že počet a věk uživatelů návykových látek stále stoupá je tento fakt podnětem pro akce strážníků Městské policie Karlovy Vary. Akce provádějí v blízkosti jak základních tak i středních škol hlavně v ranních hodinách. Během března a na počátku dubna proběhly čtyři akce na základních školách v Truhlářské, Poštovní a Svahové ulici. „V případě Základní školy Poštovní strážníci neobjevili žádné hříšníky,“ řekl velitel Městské policie Marcel Vlasák. 

Základka v Truhlářské ulici na tom ale už byla o něco hůře. „Zde tato první akce zaznamenala čtyři nezletilé kuřáky. Při opakování akce po čtrnácti dnech už byli kuřáci obezřetnější a v blízkosti školy si zapálit nedovolili,“ uvedl Vlasák.

Strážníci však zaznamenali pozitivní výsledek také u Základní školy Svahová. „Tady přistihli dva kuřáky,“ konstatoval velitel Vlasák.

Věk kuřáků žáků škol, které strážníci přistihli se pohybuje mezi dvanácti až patnácti lety. Co je na tomto ale zajímavé, že se vždy jednalo převážně o dívky, až na jeden případ.

I přes to, že zákon ale nezletilé kuřáky nijak nepostihuje je tato skutečnost prostřednictvím Systému včasné intervence předávána oddělení sociálně právní ochrany dětí Magistrátu města Karlovy Vary, ředitelům školy a samozřejmě také rodičům.

Co se týká ředitelů škol, ti akce strážníků velice vítají. Jejich pravomoc je v této problematice omezena. Hlavně v případech, kdy dětí kouří mimo školní areály. „Městská policie s řešením tohoto problému školám velice ráda pomůže, a proto chystá další akce podobného typu,“ doplnil Marcel Vlasák.