Sami policisté si pachatele vloupání rozdělili do čtyř skupin.V lepším případě tak může chatu navštívit 'slušňák'. „Ten se vloupá do objektu, sní a vypije, co může, otevře si láhev alkoholu, ale zařízení chaty neničí a nedevastuje," popisuje charakteristiku krajská policejní preventistka Zdeňka Papežová. A dodává i jednu perličku k 'slušňákovi.' „Setkali jsme se s případem, kdy pachatel po sobě uklidil a ustlal postel. Vzal si pouze, a asi na památku, malé tranzistorové rádio, které prodal."

Mezi další patří takzvaný 'vandal'. „Ten při vloupání do objektu užívá hrubé síly, ničí zařízení, co nerozbije a nezničí, to odcizí. Zůstává po něm jen spoušť," potvrzuje Papežová.

Mezi další nezvané návštěvníky patří ´zloděj na objednávku´. „Ten si vybírá objekty, ve kterých jsou cenné nebo starožitné předměty, a zpravidla zná velmi dobře cenu odcizených věcí," říká preventistka a vzápětí představuje posledního zloděje.

„Takzvaný ´šmejdil´ vnikne do objektu, vše prohledá a odnese s sebou věci, které lze prodat, nejčastěji se jedná o elektrické kabely, oblečení, elektrospotřebiče, zahradnické nářadí," uzavírá popis čtyř možných návštěv, které vás mohou potkat během zimy.

Policisté i přes časté kontroly v průběhu zimních měsíců nemohou uhlídat vše. Proto mezi jejich rady na ochranu majetku patří i doporučení, jak si chatu zabezpečit. „Od mechanických zámků přes uzamykatelné okenice až po různé elektronické zabezpečovací systémy, které jsou s vámi propojeny přes mobilní telefon," radí preventistka. Ta i potvrzuje, že v některých případech to může být na škodu. „Praxe nám však ukazuje, že osamocené mechanické zábranné prostředky v některých pachatelích vzbuzují větší agresivitu, ti pak způsobí škody podstatně větší," prozrazuje.

Další možností, jak se mohou majitelé rekreačních objektů chránit před nezvanými hosty, je dohoda se sousedy, kteří v dané oblasti žijí celoročně.

„Mezi hlavní body samozřejmě patří i nenechávat v chatách přes zimu cennosti, které by zloděje jen více vydráždily k návštěvě chaty," uzavírá policejní preventistka.