Spolek, který památku opravuje, již dostal od Ministerstva kultury dotace. Kvůli nepředvídatelnému dokončení prací se ale i letos musí obejít zájemci bez většího kulturního programu. Ten začne asi až na podzim.

„V roce 2016 budou pokračovat práce na výmalbě interiéru a restaurování nástěnných fresek. Po předchozím restaurování presbytáře a dvou třetin lodi půjde o zbývající část lodi a kůr. Na konci února jsme společně se zástupci farnosti Stará Role vybrali vítěznou firmu na dokončení restaurování těchto částí kostela," uvedl Alois Kůrka, předseda Spolku na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci.

Součástí letošních oprav bude rovněž zrestaurování cviklů, tedy trojúhelníkových nástěnných maleb nad čtyřmi zbývajícími okny, a výroba nového vitrážového okna nad hlavním vchodem.

„Na tyto práce počítáme s milionovou částkou za opravu lodi a dvousettisícovou za okno. Největší část z toho, 700 000 korun, pak poskytlo Ministerstvo kultury z Programu na záchranu architektonického dědictví. Dalších 200 tisíc korun věnovalo kostelu jako každoročně město Karlovy Vary a sto tisíci přispěl také Karlovarský kraj. Zbývající náklady uhradí náš spolek z účtu veřejné sbírky i z běžného účtu," doplnil Kůrka s dodatkem, že po letech získal spolek také ministerskou dotaci 200 tisíc korun na restaurování plastiky sv. Anny.

Obraz Nanebevzetí Panny Marie pak bude zatím dočasně zakonzervován a uložen mimo prostory lodi. Dále bude pokračovat konzervování a čištění obrazů křížové cesty s několika dalšími obrazy.

„Kromě těchto hlavních akcí máme v plánu i množství menších prací. Je to například oprava a vyčištění vitrážových oken, restaurátorský průzkum varhan a hlavního oltáře, pravidelné revize hromosvodů nebo také zbudování lávek a zábradlí na půdě kostela," pokračoval předseda.

Vzhledem k tomu, že ani letos nelze odhadnout ukončení prací v kostele a během oprav nebude možné kvůli lešení koncerty pořádat, předpokládá se konání pouze několika koncertů na podzim.

„Protože se na podzimní koncert kromě dotace od Karlových Varů podařilo získat i 25 tisíc korun od Karlovarského kraje, máme již nyní potvrzen koncert Pavla Šporcla za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru. Na tento koncert, který se uskuteční 2. října, budou opět prodávány vstupenky v omezeném počtu. V době adventu a Vánoc uspořádáme každoroční adventní koncert, Rybovu Českou mši vánoční a štědrovečerní bohoslužbu slova," dokončil Alois Kůrka.