„Za více než šestisetletou historii se jedná teprve o třetí hlavu státu, která do Nejdku zavítala. První byl rakousko-uherský císař Karel I., druhý český prezident Václav Klaus a třetí prezident Miloš Zeman," řekl v úvodním slovu starosta města Lubomír Vítek.

Před samotnou diskusí s občany pak Zeman pochválil město za úspěšné snížení nezaměstnanosti o dvě procenta a také za hospic, který by měl být otevřen v příštím roce.

Během hovorů s občany se pak téma otázek několikrát stočilo na problematiku migrační krize. „Bojíme se přílivu imigrantů. Jak by to bylo v případě potřeby s uzavřením hranic?" dotazoval se jeden z občanů.

„Dostávám pravidelně zprávy od ministra vnitra Milana Chovance. Českou republikou nyní prochází přibližně deset migrantů týdně. Pokud se situace zhorší, byl jsem ujištěn, že armáda i policie jsou schopny do šesti hodin uzavřít hranice a do 48 hodin uzavřít i zelené hranice, tedy polní cesty a podobně," odpověděl na dotaz Zeman.

Ovšem setkání v Nejdku nebylo jen o krizi. Jeden z dotazů mířil na navrhované omezení jeho pravomocí, kauzu s Alenou Vitáskovou a jejím navrhovaným osmapůlletým trestem odnětí svobody či situaci v ukrajinském Majdanu.

Prezident vždy s klidem odpověděl a nebál se sdělit své skutečné názory.

Všechny přítomné pak na závěr rozesmál dotaz jedné dívenky. „Co všechno jste musel udělat, abyste se stal prezidentem, a jak vás to napadlo?"

„Tři roky podnikali mí přátelé a známí poutě ke mně na chalupu, kde mě přesvědčovali, ať kandiduji," uzavřel setkání Miloš Zeman a nezapomněl dodat, že svou kandidaturou chtěl dokázat, že média neovlivňují politický život tak, jak si sama myslí.

V samotném závěru dostal darem od města dárkový koš. Ještě předtím dekoroval prezidentskou stuhou městský prapor.