Města a obce dostaly možnost regulovat nejen výherní hrací přístroje (VHP), ale i obecně hazardní zařízení na svém území.

„Karlovy Vary začaly připravovat novou vyhlášku o hazardu. V rámci těchto příprav navázalo spolupráci s Unií herního průmyslu ČR, společně byla vypracována deklarace o zodpovědném provozování hazardních zařízení," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Materiál následně město předložilo stávajícím provozovatelům všech herních zařízení . Ti se k deklaraci měli připojit svým podpisem. „To se stalo v únoru. Dodržení všech podmínek průběžně kontrolujeme. Podmínkám zatím vyhovuje kolem šesti desítek provozoven," doplnil Kopál.

Zdůraznil, že město si bylo vědomo, že kromě povolených provozoven s výherními hracími přístroji jsou zde další, které vůbec neužívají VHP, ale pouze videoloterijní terminály. „Ty získaly povolení v minulosti od ministerstva financí, a tato povolení měla platit i po přechodnou dobu do konce roku 2014," vysvětlil Kopál.

Nyní mohou města a obce videoterminály podle rozhodnutí Ústavního soudu zakázat hned. A co na to Karlovy Vary? „V tuto chvíli je to podklad pro další jednání s provozovateli hazardu ve městě, která jsou naplánovaná již na nejbližší dny. Rozhodnutí Ústavního soudu nám dává možnost počet provozoven hazardu ve městě dále snížit. Uvedeným rozhodnutím se vlastně herny, které jsou umístěné na jiném místě než v dosud platné vyhlášce města, dostávají do rozporu s touto vyhláškou," nastínil problém mluvčí.

Pro ilustraci dodal: „Na území města jsme při průzkumu zjistili celkem 95 adres, na kterých jsou provozovány herny, z toho, jak bylo již řečeno, dodnes platná vyhláška povoluje 42 adres. Herny na dalších 53 adresách tedy s touto vyhláškou nejsou v souladu. K deklaraci vypracované městem a Unií herního průmyslu se připojilo přes šedesát provozoven, což je z hlediska města stále ještě poměrně vysoké číslo určitě vyšší, než předpokládá vyhláška, a než by si město obecně přálo dosáhnout.

Na nejbližších jednáních s provozovateli hazardu se tedy určitě budeme muset bavit o rozhodnutí Ústavního soudu a pravděpodobně o dalším omezení navrhovaného počtu míst, na nichž bude novou vyhláškou povoleno provozovat herní zařízení," doplnil mluvčí. Konečné slovo ovšem bude mít zastupitelstvo města, které městské vyhlášky vydává.