Letos v červnu dosáhne ostrovská porodnice opačné mety. Definitivně k 1. červenci končí, operační sály se zruší a celé jedno patro budovy osiří. „Je nám to líto, ale co máme dělat?“ smutně konstatovala jedna ze zdravotních sester. Na gynekologii končí celkem 23 zaměstnanců a pět jich odchází z pediatrie. Výpověď podal i primář a vrchní sestra. Podle ředitele Františka Wernera mohou dál pracovat na jiných zdejších odděleních nebo přejít do porodnice v sokolovské nemocnici. Situaci už zřejmě nezvrátí ani petice za zachování porodnice v Ostrově, kterou už na internetu podepsalo přibližně dva tisíc lidí.

„Občané města, kraje, maminky i pacientky vyjadřují nesouhlas se zrušením dalšího lůžkového oddělení ostrovské nemocnice,“ uvedly za petiční výbor Pavlína Lišková z Ostrova a Miroslava Petrová z Nové Role.

Porod v komfortním prostředí. Nemocnice Ostrov poskytovala rodičkám po modernizaci porodních sálů maximální pohodlí, vysoce odbornou péči a klid. Ilustrační foto.Zdroj: Andrea Vránová

Klíčovým faktorem zániku gynekologicko - porodnického oddělení je podle ředitele Wernera především klesající počet porodů. „V roce 2017 se v ostrovské porodnici narodilo 413 dětí a odhad pro rok 2018 činí už jen přibližně 300 až 350 porodů. Na konci letošního roku dojde navíc k ukončení platnosti smluv se zdravotními pojišťovnami. Ty neobnoví smlouvy s těmi zařízeními, které nedosáhnou na hranici 600 porodů za rok,“ vysvětlil.

Problémem je i s personálním zajištěním toho oddělení, proto nemocnice bude pro příště pro pacientky zabezpečovat pouze provoz gynekologické ambulance. „Dobrou zprávou je, že jsme připraveni postarat se o budoucí rodičky z přilehlého regionu a nabídnout jim porodnickou a s ní spojenou následnou péči v Nemocnici Sokolov, která patří do naší sítě zdravotnických zařízení. Máme zrekonstruované gynekologicko – porodnické oddělení a kvalitní zdravotnický tým odborníků. Moderní a především příjemné a rodinné zázemí a dostatek personálu nám umožní zajistit kvalitní péči všem rodičkám, které se rozhodnout využít služeb naší porodnice,“ uvedla Barbora Vaculíková, ředitelka společnosti Penta Hospitals CZ, vlastníka ostrovské nemocnice.

O uzavření ostrovské porodnice bylo informováno i vedení ostrovské radnice a také kraj. „Důvody chápeme. Vlastníkovi nemocnice jsme nabídli, že by zde mohlo zůstat oddělení pro jednodenní gynekologické zákroky. I když by se Karlovarská krajská nemocnice by se sice vzdala příjmů za výkony. S primářem gynekologie karlovarské nemocnici jsme ale vše už projednali,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS). Odpověď na tuto nabídku kraj zatím nezná. „Majitel nemocnice uvedl, že vše musí nejprve zvážit a propočítat,“ doplnil Jan Bureš.

Chebská nemocnice.
V krajské nemocnici to opět vře, chybějí sestry i lůžka