Milovníci létání a adrenalinu si v posledních dnech přišli skutečně na své. V Přílezech se v uplynulých dnech konal devatenáctý ročních soutěže v akrobatickém létání. Na programu byly veškeré kategorie, které v tomto oboru existují. Na soutěž přijelo čtyřiadvacet z původních sedmadvaceti závodníků. Zajímavým jevem bylo, že zúčastnit se přijeli nejen piloti, ale rovněž pilotky. Vidět něžné pohlaví při tomto adrenalinovém sportu je opravdu nevídaný zážitek.

„Sestavy létají všechny kategorie. Povinná sestava je na celý rok stejná. Při hodnocení se srovnává základní připravenost. Piloti si ji mohou předem nazkoušet. Tato je pro každou kategorii jiná. Je jinak obtížná. Dále se jedná o tajné sestavy. Jednotliví závodníci si napíší na tabuli figuru, která se jim líbí. Pořadatel z toho poté vytvoří nějakou sestavu. Závodník na její nacvičení má minimálně čtyři hodiny," řekl jeden z organizátorů z leteckého akrobatického centra Karlovy Vary Jiří Duras.

Co je ale na tajné sestavě zajímavé, je to, že pilot si ji může připravit a nacvičit jen na zemi. Nikoliv ve vzduchu.

 Soutěž v akrobatickém létání neovlivnila ani nedávná tragická událost pádu ultralightu nedaleko Přílez. „Na soutěž a atmosféru tato tragická nehoda vliv opravdu nemá," uvedl Duras.

Nejstaršímu ze zúčastněných pilotů je přes šedesát let a nejmladším je student vysoké školy.

Nejen minulý ročník, ale především ten letošní se těšily obrovskému zájmu návštěvníků. Organizátorům hojná účast dodává sílu, aby se připravili i na další ročníky.