Nejdečtí místo současných pěti set korun, které dosud ročně platili za svoz odpadu, uhradí osm set korun.

Podle nejdeckého starosty Vladimíra Bendy (ČSSD) jde o normální schválení změny místního poplatku. „Tak jsme to vypočítali. Jsou vyšší náklady," zdůvodnil nárůst ceny za svoz odpadu o téměř šedesát tři procent.

Změnu vyhlášky už minulý týden projednali nejdečtí zastupitelé. Pro čtyřčlennou rodinu to tedy znamená, že příští rok zaplatí za svoz odpadu o dvanáct set korun více, tedy tři tisíce dvě stě. A ne všem se to líbí. „To je moc. V dnešní době, kdy se zvyšují ceny prakticky všeho a především jídla, je to částka vysoká. Zatíží hlavně důchodce a mladé rodiny," uvedl jeden z nejdeckých občanů.

Právě to si například uvědomuje starosta Žlutic Václav Slavík (sdružení nestraníků), který by poplatek za svoz odpadu ve Žluticích zvyšoval velmi nerad.

„U nás platí každá fyzická osoba pět set korun ročně. Podle nové vyhlášky je možné od příštího roku poplatek zvednout až na tisíc korun. Zatím jsme o zvýšení nejednali, i když obec na svoz odpadu pochopitelně doplácí. Ale žijeme v chudém kraji, v němž je vysoká nezaměstnanost a další problémy, proto bych zvyšování poplatků nedoporučoval. Ale je to jenom můj názor, zastupitelé se mohou rozhodnout jinak," dodal žlutický starosta.