„Právě senioři jsou v žebříčku nejvíce ohrožených hned po dětech. S trestnou činností, do které jsou zapojeni, se setkáváme ve službě skoro denně. I proto přišli před čtyřmi lety naši preventisté s návrhem, že je čas něco s tím udělat," popsal začátky školení velitel městských strážníků Marcel Vlasák.

Senior akademie je rozsáhlý vzdělávací cyklus, který je svou strukturou vyučovacích předmětů orientován na seniora jako možnou oběť protiprávního nebo nemravného jednání. Tato akademie je pro každého zájemce zdarma, ale kapacita kurzu je jen 25 míst. „Už se nám i stalo, že se nám přihlásilo daleko více lidí, a jeden rok jsme tak museli otevřít dvě třídy," prozradil Vlasák.

Akademie uchazečům nabídne plno zajímavých přednášek, od psychologie až po dopravní výchovu či základy první pomoci, ale i nácvik základních prvků sebeobrany. Krom toho čeká všechny zájemce i několik exkurzí. Mezi ně patří například dispečink městské policie, hasičská stanice či psí útulek.

„Přednášky se budou konat v budově magistrátu. Samozřejmě krom nácviků sebeobrany a jiných výuk, kdy budeme v tělocvičně," dodal Vlasák. Krom výuky nových uchazečů čeká aktualizační školení absolventy prvních a druhých ročníků. To navazuje na základní studijní program a rozšiřuje znalosti a dovednosti jeho absolventů. Kurzy se rozjedou v říjnu, ale přihlášku musíte podat do 2. září.