VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nemocnice: Hladem ku zdraví?

Karlovarsko - „K snídani jsme dostali kousek chleba a termix. A to jsme neměli nařízenou žádnou dietu"

18.12.2012 4
SDÍLEJ:

Stravování v nemocniciFoto: Deník

O nemocniční stravě mezi lidmi kolují různé vtipy a mýty. V poslední době však sílí kritika ne na kvalitu, ale na množství podávaného jídla.

Do redakce Karlovarského deníku přišel rozhořčený e-mail od jedné z maminek. Ta se svým dítětem musela strávit několik dní na dětském oddělení karlovarské nemocnice. „K snídani jsme dostali kousek chleba a termix. A to jsme neměli nařízenou žádnou dietu. Požádala jsem sestru, jestli by mi nemohla dát aspoň kousek másla. Chtěla mi vyhovět, ale bohužel žádné na oddělení nebylo. Když jsem chtěla koupit něco v kantýně, aby mi nehladovělo dítě, byla jsem upozorněna, že na oddělení nesmím nic nosit krom přiměřeného množství ovoce. I samotným sestřičkám to bylo hloupé, a tak některé raději zavíraly oči. Podle mého je jídlo v zájmu lepšího a rychlejšího uzdravení."

Světlo do jídelníčku a do stravy v karlovarské nemocnici vnáší tisková mluvčí Barbora Silná: „Jídelníček pro pacienty sestavuje nutriční terapeutka, cca 320 pacientů denně, cca 15 druhů diet denně. Co se týká návštěv pacientů, tak ty dostávají stejnou racionální stravu jako pacienti. Částka na jídlo/den u pacientů je dána jednotkovou cenou, která se zahrnuje do celkové úhrady pobytu pacienta na lůžku. Co se týká stravování personálu, je rovněž připravováno v nemocniční kuchyni podle jídelníčku nutričních terapeutů."

Soukromá nemocnice v Ostrově slovy tiskové mluvčí Andrey Zvolánkové popisuje stravu ve své nemocnici:

„Jídelníček pro klienty naší nemocnice sestavuje tým odborných pracovníků stravovacího provozu ve složení vedoucí, nutriční terapeut, šéfkuchař s kuchaři, v šíři příslušných diet, dle potřeb jednotlivých klientů. Co se týče jídelníčku a frekvence podávání stravy, je odborně sestavován kvalitní pětitýdenní jídelní lístek. Ten je denně vyvěšován na oddělení. Každé oddělení, má-li specifické požadavky ke stravě (například má pacient alergii a podobně), si žádá o přídavky. Denní jídelní lístek se skládá ze snídaně (převážně mléčné výrobky), oběda (polévky, tři až čtyři druhy, jídlo, dva až tři druhy, dle specifických diet je upravováno), dále pak svačiny (rohlíky, piškoty, mléko, pyré) a závěrem večeře (převážně studené – salámy, sýry, pudinky /teplé jsou pouze diety mixované, mleté/). V případě nutnosti diety je možnost i druhé večeře pouze pro výživné diety, což je případ kojících matek, diabetiků a podobně. Pokud jsou s dětmi hospitalizovaní rodiče, tak dostávají racionální stravu. Co se týká jídla pro zaměstnance, naše nemocnice má denní možnost výběru jídel z pěti nabídek: přesnídávková polévka s pečivem, šetřící strava například bez cibule, méně slaná a podobně, racionální strava, dále pak vegetariánská strava a možnost speciálního výběru, například pstruh, grilované kuře, smažený řízek, krabí speciality a podobně.

Autor: Petr Toman

18.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

DEN S AJAXEM vyzkoušel znalosti a dovednosti dětí.
4

Děti si užily sportovní den s Ajaxem

Letecký den v Chebu.
10

Letiště oslavilo sté výročí

Festival opustí Karlovy Vary, filmový hit bude k vidění i v jiných městech

Karlovy Vary – Přiblížit 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu co nejvíce lidem z regionu, kteří se do Karlových Varů nevypraví, a umožnit jim vidět i některý z filmových hitů, je letošním záměrem Karlovarského kraje.

Franc přišel o vítězství kvůli řetězu

Mariánské Lázně – Čtyři rozjížďky jasně dominoval, a když se stavěl na start té páté, tak diváci na plochodrážním stadionu v Mariánských Lázních očekávali, že začnou slavit vítězství. Nestalo se. Josefa France zradil řetěz, přesněji prasklá spona.

Kulturní think tank aneb jak efektivně spolupracovat

Karlovy Vary – Druhé moderované diskusní setkání zástupců kulturních organizací, obchodní sféry, vzdělávacích institucí a spolků působících v lázeňské zóně nazvané Kulturní think tank: jak nastavit a udržet efektivní spolupráci aktérů v lázeňské zóně se konalo v Karlových Varech. Setkání uspořádaly Statutární město Karlovy Vary a kulturní iniciativa Vzbuďme Vary.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies