Vedení Karlovarského kraje sice zatím nezveřejnilo výsledky průběžného hospodaření krajských nemocnic za letošní rok, už nyní se ale objevují zprávy, že nejsou vůbec dobré. A to je právě hlavní důvod, proč chce ČSSD na jednání dozorčí rady nemocnic, která zasedá už příští týden ve středu, navrhnout odvolání předsedy představenstva krajských nemocnic Davida Hanzla. Už o den předtím se má přitom na kraji rokovat o jedenáctiprocentní redukci nemocničních lůžek.

„Je to pravda. Krajský výkonný výbor ČSSD mě pověřil, abych jako člen dozorčí rady nemocnice navrhl odvolání pana Hanzla z funkce předsedy představenstva. Nejzávažnějším důvodem je špatné hospodaření nemocnic. Ztráta je totiž mnohem vyšší, než jsme očekávali,“ říká náměstek hejtmana Petr Horký (ČSSD).

Podle něho nejsou špatné hospodářské výsledky ale tím jediným důvodem, proč chce ČSSD Hanzla odvolat. „Finanční zprávy za první čtvrtletí jsme se jako členové dozorčí rady vůbec nedostali. Tu půlroční jsme obdrželi se značným zpožděním,“ vysvětluje Horký.

Karlovarský hejtman Josef Pavel (ODS) s ním ale zásadně nesouhlasí. „Takový názor rozhodně nesdílím. Destrukci na jakékoliv úrovni může udělat kdokoliv. Považuji za malicherné odvolávat pana Hanzla kvůli špatné komunikaci s dozorčí radou,“ oponuje Pavel.

Co se týče hlavního důvodu, tedy špatného hospodaření, karlovarský hejtman reaguje: „Otázkou je, kvůli čemu to vzniklo. Bylo to kvůli nárůstu mezd. Rozdíl v osobních výdajích dosáhl třiceti osmi milionů. Pokud s tím má někdo problém a říká, že nemocnice špatně hospodaří, pak jsme se chovali asi příliš velkoryse, když jsme platy zvyšovali. Asi jsme to neměli dělat.“

Na špatnou komunikaci s Hanzlem si stěžuje i další člen dozorčí rady, primář kožního oddělení karlovarské nemocnice Tomáš Pospíšil. „I když jsme opakovaně žádali představenstvo o ekonomické výsledky, žádné jsme doposud nedostali. Nějaké podklady bychom snad měli obdržet v těchto dnech. S poskytováním informací od vedení nemocnice tedy nejsem vůbec spokojen,“ dodává primář Pospíšil.

Podle našich informací hospodařily němocnice v prvním pololetí s jedenačtyřicetimilionovým shodkem. Vedle Hanzla by podle zdroje, který chce zůstat v anonymitě, měla na zasedání dozorčí rady padnout i hlava dalšího člena, Vladimíra Keřky.

Předsedu Hanzla redakce na jediném oficiálním telefonním číslem do nemocnice nezastihla. Na e–mail, který mu Deník zaslal ve čtvrtek dopoledne, do včera odpoledne nereagoval.