Páteční putování má lidem přiblížit odchyt netopýrů z nejvýznamnější netopýří lokality v západních Čechách, kterou je důl Jeroným. „Kromě běžných časů prohlídek v 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin jsme připravili na pátek ještě mimořádné večerní prohlídky v 17, 18 a 18:30. Vstup je vždy maximálně po 10 osobách ve skupině,“ uvedl za sokolovské muzeum Michael Rund.

A ve 20 hodin začnou přednášky a ve 21 první odchyty.

V dolu Jeroným se pak budou noční letci odchytávat až do brzkých ranních hodin. Kromě toho, že si budete moci netopýry prohlédnout zblízka, uslyšíte jejich nezaměnitelnou komunikaci během letu a doplníte si zajímavé informace o těchto savcích.

Sobota s netopýry je určena hlavně dětem. Na hradě a zámku Bečov nad Teplou začnou od 18 hodin kreativní dílny, které povedou autorky knihy Netopýří chmýří Veronika Komorousová a Martina Iblová. Jako zpestření mezi dílnami a soutěžemi bude možné navštívit s průvodcem běžně nepřístupné podzemní prostory hradu a zámku, kde netopýři zimují. Poté bude následovat přednáška jednoho z organizátorů Přemysla Tájka. Po ní přijde na řadu odchyt netopýrů do sítí s prohlídkou jejich kroužkování a opětovného vypuštění do přírody. „S pomocí speciálního ultrazvukového detektoru nahlédneme do světa lidskému uchu neslyšitelných signálů, kterými se tito noční tvorové dorozumívají,“ dodal Přemysl Tájek.

Jaroslav Bradáč (SPO)
Budova keramické školy se hroutí. Stejně jako nervy památkářů