Při posledním vypuštění hrála hlavní roli úprava a vyčistění břehu a vodní plochy. Tentokrát se musí upravit požerák, neboli vypouštěcí zařízení rybníka.

„V současné době jsou tam stará prkna, ta už však nevyhovují a i prosakují. Proto musí dojít k opravě," vysvětlila důvody starostka Nové Role Jitka Pokorná. Ta také vysvětlila, jak bude samotná oprava probíhat.

„Ve hře byly dvě možnosti. Jedna se týkala opravy s pomocí potápěčů a tedy za normálního provozu. Ta by však vyšla městskou kasu na nemalé finanční prostředky, proto jsme sáhli po variantě kompletního vypuštění. Navíc to bude i zajímavý pohled pro lidi, kteří již řadu let neviděli nás rybník bez vody," dodala starostka.

Vypuštění tak velkého množství vody však s sebou nese mnoho logistických operací a přináší otázku, co s rybami.

„Výlov máme naplánovaný na 9. listopadu. Ten den vylovíme všechny ryby, naložíme je do beden a ty následně převezeme do okolních vod. Jelikož máme zarybňovací povinnost, tak ryby nesmíme prodávat," řekl za Rybářský svaz Božičany jeho předseda Ernest Ješík, která bude mít celou akci na starost. A přidal i svůj tip na počet ryb.

„S kolegy se nám do tipů moc nechce, neboť rybník už řadu let vypuštěn nebyl. Ale já si i přesto myslím, že vylovíme tak dva až tři tisíce kusů," prozradil nakonec.