Celkem šest smutných autíček rozdaly včera děti ze Základní školy v Nové Roli a Hroznětíně řidičům, kteří se prohřešili proti předpisům. Nejčastějším přestupkem byla jízda bez bezpečnostních pásů. V jednom případě si řidič neodpustil telefonování za jízdy.

„Nehodám se dá předejít. Tohle je úsměvná akce, která má řidiče varovat před problémy. Je to lepší, než kdyby je policisté kasírovali,“ komentoval společnou akci Policie České republiky a České pojišťovny Tomáš Enge, hvězda včerejšího dopoledne a jediný Čech, který kdy okusil pocit pilota Formule 1.

Enge si udělal na děti čas i v rámci nabitého programu. O víkendu totiž pojede závod na brněnském okruhu. Do Nové Role nevjel za ohlušujícího pískotu širokých pneumatik supersportovního auta, ale pěkně zvolna za volantem luxusního cadillacu.

„Pokuty jsme hříšníkům samozřejmě dávali,“ poopravila Engeho výrok Zdeňka Papežová, mluvčí karlovarských policistů. Dopravní policisté včera v Hroznětíně a Nové Roli zkontrolovali celkem třicet vozidel. „Potěšitelné je, že ani jeden řidič nejel rychleji než padesátkou,“ doplnila mluvčí.

Akce „Jezdíme s úsměvem“, jejímž partnerem je Česká pojišťovna, volně navazuje na dřívější „Jablko nebo citron“.

„Letos na podzim se naše akce stane součástí Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Je tedy docela dost dobře možné, že se jí budou inspirovat i v dalších státech Evropské unie,“ pochlubil se Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

Právě pojišťovna zve na tyto akce řadu celebrit. „Jsou to lidé, kteří s námi mají smlouvu. Vedle Tomáše Engeho se bezpečnostní akce letos zúčastnil také vítěz Rallye Paříž – Dakar Karel Loprais, automobilový závodník Jarek Janiš či finalistka České Miss Tereza Zemanová,“ dodal Bálek.