„Musíme se bránit proti sankcím a stmelit postup v těchto náročných případech," zdůvodnila novinku náměstkyně Valjentová.

Karlovarský kraj se odhodlal k přizvání externích právních expertů ve složitých kauzách poprvé. A vlastně mu nic jiného nezbývá, protože mu reálně hrozí, že na sankcích může z rozpočtu vracet stovky milionů korun. Jako první přijdou podle krajské náměstkyně Evy Valjentové na řadu auditory napadená, údajně předražená rekonstrukce Becherovy vily, silnice nebo problematická oprava středních škol v Sokolově a Chebu.

Kdyby se kraji nepodařilo vymoci slevu a dokázat, že ne všechny peníze byly špatně vynaloženy, na sankcích by musel zaplatit přibližně 250 milionů korun. Která právní kancelář by mohla zakázku získat, to by mohlo být jasné do třech měsíců.

Pomoc advokátních kanceláří není pro obecní či krajskou správu ničím výjimečným. Například Karlovy Vary s právními externisty spolupracují už dávno. A to především kvůli nedořešeným kauzám spojeným s podhodhoceným prodejem městského majetku. Šlo například o prodej golfového areálu, o pozemky po bývalém zahradnictví na Vyhlídce, o prodej Lázní III nebo o určení vlastnictví ke KV Areně včetně bezdůvodného obohacení firem, které halu stavěly.

V červenci 2013 město i přes odpor opozice (tehdy ČSSD a ODS) vypsalo tendr na právní služby na čtyři roky. Celkový objem zakázky byl 17,4 milionu korun bez DPH.

„Těžištěm zakázky je zastupování zadavatele, tedy města, před soudy a jinými orgány a institucemi, právní poradenství v oblasti obchodního a občanského práva a zastoupení města při jednáních se smluvními partnery," znělo tehdy oficiální zdůvodnění města.