Návrh na vyslovení neplatnosti referenda podal ve středu u Krajského soudu v Plzni karlovarský právník Ronald Němec. Referendum bylo vyhlášeno ve věci obnovy litinové kolonády, která by měla podle iniciátorů akce nahradit současnou Vřídelní kolonádu. Referendum, které se v Karlových Varech konalo současně s prvním kolem prezidentských voleb, nebylo platné kvůli nesplnění účasti alespoň 35 procent oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob.

"Návrh jsem podal pro bono, jako patriot Karlových Varů. Skutečnost, že chybělo méně jak 300 hlasů a více než 74 procent všech hlasujících hlasovalo pro, je existenčně důležitá pro naši obec, která do dnes trpí vyhnáním 95 procent obyvatel po roce 1945. Je to poprvé v novodobé historii našeho města, kdy jsme se jako obyvatelé jasně a zřetelně, na dobrovolnické bázi, vyjádřili k srdci našeho města, což Vřídlo je," uvedl v prohlášení Němec.

Poznamenal, že vzhledem k tomu, že město Karlovy Vary samo přiznalo chybné sčítání hlasů, je potřeba objasnit, zdali obec vzhledem k referendu splnila všechny podmínky dané zákony či nikoliv.

"Jako patriot, miluji svoje město. Jako advokát se snažím sloužit spravedlnosti. Proto jsem pro bono sepsal a podal návrh na přezkum, respektive vypsání referenda nového. Nehájím zájmy petičního výboru, nic s ním nemám společného. Proto žádám politiky města Karlovy Vary, aby tento návrh přijali s pokorou. Nehájím zájmy politiků, proto žádám petiční výbor, aby má konstatování též přijali s pokorou. Tento návrh byl sepsán v lásce ke svému městu a k obyvatelům, kterých si vážím," uvedl Němec.

Referendum o Vřídelní kolonádě mělo být podle organizátorů pro obyvatele Karlových Varů výjimečnou příležitostí, jak obnovit slávu a prosperitu tohoto města. Lidé v plebiscitu totiž hlasovali o obnovení původní litinové kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera, která byla v roce 1939 rozebrána a nahrazena moderní stavbou. Jenomže město se výsledky historicky prvního karlovarského referenda řídit nemusí. K urnám přišlo méně než 35 procent lidí z celkového počtu 37 761 oprávněných voličů.