Program jeho cesty po našem regionu začal v Otročíně v biofarmě, kde byl očividně ve svém živlu. S majiteli a provozovateli biofarmy probíhal zajímavý rozhovor. Byl to dialog mezi těmi, kteří v praxi realizují rozvoj firmy, zabývající se produkcí mléka, a vyrábí mezi spotřebiteli oblíbené mléčné biovýrobky, a ministrem, spolutvůrcem pravidel pro tuto oblast podnikání.

Poté Marian Jurečka zamířil na zámek ve Štědré, kde se pro změnu diskutovalo o obnově památek a jejich financování v možnostech malých obcí a o spolupráci se státní památkovou péčí. Ze Štědré se pokračovalo do Žlutic, kde se konalo setkání s veřejností. Hovořilo se o předpokládané budoucnosti v hospodaření s vodou, o myslivosti ve spojení se zemědělstvím či hospodaření v lesích. Poslední setkání se zúčastnili zástupci Místních akčních skupin Kraj živých vod a Vladař, starostové okolních obcí a měst.

Hodně se debatovalo na téma dotační podmínky, pravidla, složitosti realizací a nutných finančních spoluúčastí. Probíraly se i dotační plány na následující roky, rozpočtové určení daní, na základě kterých hospodaří obce, o příjmech obcí, které postačují na nutné výdaje a údržbu obecních majetků a jsou v nedostatečné výši pro nové investice.

Domnívám se, že setkání zástupců regionální veřejné správy s ministrem Marianem Jurečkou bylo užitečné pro obě strany, protože přenáší informace z reálného života tam, kde tvoří hranice, pravidla a možnosti pro jeho kvalitnější průběh.

Olga Haláková