Čtvrt století opětovné samostatnosti tak nyní mohou slavit Dalovice, Jenišov, Otovice, Andělská Hora, Hory a Březová. A podle vyjádření současných starostů by obce neměnily. „Byl to krok správným směrem," komentují tuto zásadní polistopadovou změnu v životě lidí v obcích. „Tenkrát se o odtržení obcí hlasovalo na tehdejším národním výboru a bylo to na jaře 1990. Pamatuji si, že tenkrát neprošla Stará Role a Rybáře. Tyto karlovarské čtvrtě o samostatnost žádaly také. To by ale počet obyvatel Karlových Varů klesl pod čtyřicet, nebyly by tak statutárním městem a měly jenom starostu. Proto se to zamítlo," zavzpomínal na tu dobu Ivan Truksa, starosta Jenišova už pětadvacet let. Právě tato obec se žádostí uspěla a v prosinci 1990 se zde konalo ustavující zastupitelstvo.

Jenišov by se ani nyní s Karlovými Vary nespojil, ačkoli jeho hranice s lázeňským městem téměř splývá. „V roce 1975, kdy jsme byli přičleněni ke Karlovým Varům, byla v Jenišově zrušena škola a dobrovolní hasiči. Ustala činnost i některých spolků a to se už obnovit nepodařilo. My nyní máme své problémy, které musíme řešit, například ložiska kaolinu a otevírání dolů kolem obce, ale sami a bez Karlových Varů jsme spokojenější. I když se domnívám, že bude tlak na to, aby se obce znovu spojovaly. Není v jejich silách pružně reagovat a plnit množství zákonů, které se na ně valí. Podle mého názoru obce do 900 obyvatel nepřežijí rok 2050," dodal Ivan Truksa.

Ani Otovice by svou samostatnost ani za nic nevyměnily. „Určitě to byl krok stoprocentně výborným směrem. Pro zdejší lidi je samospráva praktická, můžeme na jejich podněty pružně reagovat a oni mají zájem spolupracovat," uvedla starostka Štefana Švecová.

A dodala, že vůbec neočekává, že by místní obyvatelé souhlasili s opětovným připojením ke Karlovým Varům. „Něco takového určitě nehrozí," s úsměvem zdůraznila starostka.

Chválu na vlastní samosprávu pějí i v dalších osamostatněných obcích. V Dalovicích i v Andělské Hoře jsou rádi zejména za to, že si sami rozhodují o svých investičních záměrech a nemusí čekat na to, co jim kdo povolí nebo ne.

„Osamostatnění Dalovic byl jednoznačně dobrý počin. Sami si rozhodujeme o našich problémech a budoucích investicích. V současnosti se tu řeší výstavba společenského domu, o který jsme přišli, když se budovala R13," doplnil nově zvolený dalovický starosta Jiří Karas.

Také ´Andělce´ přineslo odtržení od Karlových Varů posun kupředu. „Za ta léta se nám tu podařilo vybudovat slušně rozvinutou obec. Dřív tu nefungovala ani zimní údržba silnic nebo kanalizace. Práce tu sice nekončí, ale můžeme si všechno dělat po svém," podala doplňující informace Miloslava Křimská, starostka Andělské Hory.

Na dotaz, zdali by chtěli, aby se ´Andělka´ i Dalovice připojily zpět ke krajskému městu, odpověděli jednoznačně „Ne".

Obec s třemi stovkami by určitě měla být samostatná a rozhodovat si sama o sobě. To je názor Milana Pokorného, starosty obce Hory. I ony kdysi patřily takříkajíc pod křídla Karlových Varů a ani v tomto případě na opětovné spojení nedojde.

„Rozhodně jsme o tom neuvažovali a ani aktuálně neuvažujeme. Jsme rádi, že si můžeme sami určovat, jak se bude život v obci odvíjet. Ať už jde o hospodaření nebo kulturní a společenský život," konstatoval starosta.