Tohle ale můžete zažít pouze na zabijačce v restauraci U Lípy ve Velichově. Protože tahle parta v čele s hospodským Janem Bitmanem zvládne uvařit padesát litrů dršťkové polévky a padesát litrů guláše, nasmažit 500 řízků a 200 kotlet, připravit 400 jitrnic, 300 jelit a 25 kilo zeleninového salátu. A kdo měl chuť, mohl se zakousnout do skvělé tlačenky, té bylo 133 kilo, nebo do úžasných bavorských vdolečků či zadělávaných škvarkových placek. Toho bylo také po pěti kilech.

Neuvěřitelné, chvílemi se zdálo, že ve Velichově budou jitrnice viset ze stromů a v Ohři místo vody poteče pivo. Na celou tuhle ohromnou zabijačkovou parádu padla tři prasata z domácího chovu statku Bor a lidí přišlo tolik, že byl plný sál, výčep i venkovní posezení. Nad tím vším hemžením žasly i dvě kamerunské ovce ve zdejším výběhu. „Ona je doba půstu? Vidíte, to mě vůbec nenapadlo," smál se hospodský Jan Bitman a na dotaz, co říká zabijačkovému vetu Evropské unie, rezolutně vysvětluje, že si to někdo špatně vysvětlil. „Zabijačky zakázané nejsou, nesmí se jenom doma porážet prase bez veterinární kontroly. To bych přece nemohl vařit ani guláš. My jsme ale prasata tady nezabíjeli, jenom jsme je zpracovali. O tyhle akce je zájem, nic nešidíme. Máme prodej přes ulici, a abyste si sedli v sále, musíte mít rezervaci," dodává. A už kvačí jinam.

„Asi rozmazlovat hosty," závistivě se zadívám na tabuli, na níž zdejší majitel vítá příchozí chytlavým sloganem: Když tě hlad a žízeň kruší, tak mi věř a na mou duši, že jsi zcela jistě na tom správném místě. Na zabijačce U Lípy ve Velichově.