Patří k nim například změny v zamrzání vodních hladin při výkyvech teplot. Pak hrozí proboření osob, které na nestabilní led vstoupí.

„Letos jsme už zachraňovali chlapce, který se propadl na rybníce v Areálu zdraví v Sokolově. Díky včasnému telefonátu na linku 112 přijela policejní hlídka a chlapce vytáhla z ledové vody. Tento případ měl tedy šťastný konec," uvedla mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová. A doporučuje, aby děti, a nakonec i dospělí nikdy nevstupovali sami na ledovou plochu. „Zvláště děti by měly být vždy v doprovodu dospělé osoby, která prověří, zda je led dostatečně pevný a pro pohyb bezpečný," poznamenala.

Když dojde k proboření osoby v ledu a podaří se jí vylézt z vody ven na led, měla by se vracet zpět stejnou cestou. Je předpoklad, že v těch místech je led dostatečně pevný. „Nejlepší způsob pohybu na ledě je lehnout si a plazit se s doširoka roztaženými končetinami nebo se přemisťovat válením po ledě, protože dochází k rozprostření váhy na větší plochu," uvedla Böhmová.

Pokud osoba nemůže z vody vylézt, je na svědkovi události zvážit své schopnosti a možnosti záchrany. V každém případě je důležité zavolat na linku 112 a vše oznámit. Pokud se svědek rozhodne pro záchranu, měl by být velmi opatrný.

„Doporučujeme při záchraně použít jakýkoli vhodný předmět k vytažení osoby z ledu, např. větev, lano, šálu, bundu, zkrátka cokoli, co má v tu chvíli po ruce a topící by se toho mohl chytit, a následně ho vytáhnout ven," podotkla mluvčí.

V tomto období může také dojít k uvíznutí zvířete ve vodě. Ať už je to labuť či srnka, vždy zavolejte na linku 112 a nepouštějte se do záchrany sami. „Rádi bychom upozornili majitele psů, že házení aportů svým čtyřnohým miláčkům na zamrzlou vodní plochu nemusí vždy dopadnout dobře. Této formy zábavy byste se raději měli vyvarovat a neriskovat život a zdraví svého psa," varuje Böhmová.

Další riziko číhá na silnicích. Odtávající sníh nebo i mrholení můžou za určitých podmínek na silnicích nebo chodnících namrzat. „Řidiči by měli být velmi opatrní na vznik ledových jazyků a přizpůsobit svoji jízdu změněným podmínkám. Mezi rizikovější místa řadíme mosty. Zvláště pozor na dálnici R6, kde je mnoho mostů za sebou. Také je třeba být obezřetný na cestách kolem řek, vodních nádrží nebo silnic obklopených lesem," doporučuje Böhmová.

Jak dále poznamenala, chodci by též měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu na chodnících či komunikacích.

„Různé typy dlažeb kloužou, už když jsou jen mokré, a proto je lepší se těmto cestám vyhnout a v zimě zvolit bezpečnější trasu. Pokud je to možné, tak nevycházet hned brzy ráno a vyrazit ven až kolem poledne, když už je buď chodník ošetřen, nebo díky sluníčku námraza roztála. Platí to zejména pro seniory," konstatovala mluvčí.

A další nebezpečí se skrývá na střechách.

„Chodci by si také měli dávat pozor na zasněžené střechy. I když majitelé objektů mají povinnost sníh odstraňovat, ne vždy se tak děje. Oteplování zapříčiňuje uvolnění sněhu a následný pád ze střech dolů. Leckdy padá velké množství i s ledem a v případě zasažení člověka může dojít k velmi vážným poraněním. Doporučujeme chodcům, aby se rizikovým místům úplně vyhnuli," dodala Böhmová.