Krásné vyhlídky a kolonády, parky a lázeňské korzo. Tím vším se Karlovy Vary mohou pochlubit a dostát slovu, že město léčí tělo prameny a ducha návratem k přírodě.

Vkusný lázeňský kolorit ale není zadarmo. Jenom údržba vyhlídek v lázeňských lesích stojí ročně statisíce korun.

V současné době se připravuje oprava Dorotheina chrámku vévodkyně Kuronské a rekonstrukce Maierova glorietu je téměř u konce.

„Opravy Maierova glorietu začaly v loňském roce. V první etapě šlo zejména o usazení na podloží, vybudování podlahy a zábradlí. Například původní věnec byl nahrazen zcela novým, vyrobeným z dubového dřeva káceného v karlovarských lesích," uvedla Helena Kyselá, mluvčí magistrátu.

První etapa přišla na 115 tisíc korun, přičemž město dostalo na renovaci této zřejmě nejstarší vyhlídkové stavby v Karlových Varech dotaci od kraje ve výši 80 tisíc korun.

„V letošním roce proběhne druhá etapa, kterou již hradí město čistě ze svého rozpočtu. Předběžně počítáme s náklady 105 tisíc korun," doplnila mluvčí.

Maierův gloriet dostane novou prkennou podlahu, opraveny budou válcové sloupky, horní věnec a stavba dostane nový nátěr lněným olejem.

„Pokud rada města, která zasedá dnes, posvětí udělení výjimky ze Zásad pro zadávání veřejných zakázek, provede opravy druhé etapy stejně jako předchozí práce Roman Klouček. Ten používá tradiční tesařské technologie a postupy," vysvětlila mluvčí.

Oprava Dorotheina chrámku vévodkyně Kuronské bude opět financována díky dotaci Karlovarského kraje, která činí 60 tisíc korun.

„Celkové náklady jsou předběžně vyčísleny na necelých 271 tisíc korun. Opravné práce zahrnují například protézování sloupů, výměnu patek a nátěr. V minulých dnech se zde konaly průzkumné práce, rekonstrukce by měla být dokončena na podzim," uvedla mluvčí.

Doplnila, že i zde byla radou města udělena výjimka pro zadávání veřejných zakázek.

Rekonstrukce byla svěřena Romanu Kloučkovi, který má nejen má velmi dobré reference a zkušenosti při truhlářských pracích na památkách, ale také doporučení památkářů z Národního památkového ústavu v Lokti.