„Celý projekt vyjde na částku 12 milionů korun. Peníze na to chceme čerpat z Operačního regionálního programu," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan.

Hlavní snaha projektu je připomenout buď zaniklé či nově samostatné obce v okolí Ostrova.

„Trasa Po starých cestách kolem Ostrova chce připomenout místa, jako jsou Kfely, Hluboký, Horní Žďár, Vykmanov, Maroltov, Květnová. Chceme, aby lidé nezapomněli na historii svého okolí. A představit jim například i zříceninu bývalého loveckého zámečku," vysvětlil starosta Čekan.

V každé obci a místě, kudy povede trasa, budou k dispozici vysvětlující tabule. Lidé si tak budou moci přečíst o historii místa, kudy zrovna budou jejich kroky vést. K vybudování těchto tras nebudou náklady vysoké. „Bude se jednat především o využití či mírnou úpravu již stávajících cest či silnic," uvedl Čekan.

Další cyklostezka by měla navázat na nově vybudovanou stezku z Jáchymova. K té se připojí úsek přes Horní Žďár. „Vytvoříme ji tak, že zúžíme silnici I/25 ve směru na Jáchymov. Následně tak vznikne dvousměrná cyklostezka. Silnice je dostatečně široká, takže si z ní můžeme ukrojit," řekl starosta.

Kvůli tomu bude muset zmizet trolejové vedení, což podle radnice kvitují i policisté. „Jsou nebezpečné nejen pro řidiče," vysvětlil Čekan. Rozdělovat cyklostezku a silnici bude navíc retardér.

Cyklostezka, která spojila Ostrov s Jáchymovem, se slavnostně otevřela loni v říjnu. Vznikla na bývalé železniční trati a stála obě města jedenáct a půl milionu korun. Výstavba 2,6 kilometru trvala přibližně rok.