Jeho první polovinu jste hodnotil jako vcelku klidnou. Jaká byla z pohledu městské policie druhá polovina této akce?

Strážníci městské policie přijali největší počet stížností na dopravu a také se jí nakonec museli nejvíce věnovat i ve druhé polovině festivalu. Řešili přitom více než 500 dopravních přestupků a nařídili 25 odtahu u vozidel, která tvořila překážku v provozu. Ve 47 případech zajistili vozidlo technickým prostředkem proti odjezdu a v drtivé většině případů pak rozdávali výzvy pro nepřítomné pachatele přestupků, aby vůbec dokázali reagovat na všechny podněty.

Dozorčí služba odbavovala jeden přestupek za druhým, jelikož více jak 35 procent řidičů si neprodleně přišlo přestupek vyřešit.

Vedle dopravy jsme se zabývali i řešením drobných šarvátek či výtržností, které však nijak zásadně nesouvisely s probíhajícím filmovým svátkem, stejně jako sedm převozů na záchytku.

Během festivalu se objevilo i několik kuriózních telefonátů, kdy například volala paní, jež projížděla v autobuse po kruhovém objezdu u Solivárny a všimla si v jeho středu hnízdící kachny. Zavolala proto na odbor životného prostředí, kde ji odkázali na nás. V tomto případě strážníci přírodu nijak neovlivňovali, neboť aktuálně žádné nebezpečí nehrozilo.

Podobné to byl s oznámením pána, který večer viděl poblíž cyklostezky v lese divočáky a požadoval po strážnících řešení jejich přemnožení.

Zajímavý byl také telefonát ze dne zahájení festivalu, kdy chlapec oznámil, že za utržené peníze za pomoc při stěhování vyrazil na festival a nyní se nemá jak dostat domů. Vzhledem k času, který překročil půlnoc a faktu, že matka, kterou se podařilo hlídce sehnat po telefonu, si údajně nemohla chlapce vyzvednout, byl případ předán pracovnici z odboru sociální péče magistrátu.

Marcel Vlasák, velitel karlovarské Městské policie
OTÁZKA PRO: Marcela Vlasáka, velitele městské policie v Karlových Varech