Požár, který před několika měsíci kvůli nepozornosti zachvátil dům v Otovicích, jeho majitele nepoučil. Ten totiž ve vyhořelém objektu znovu topí přes to, že mu dali hasiči zákaz.

Potvrdil to místostarosta Otovic Josef Hrubý. „Přestože hasiči muže upozornili, aby ve spáleném domě nerozdělával znovu oheň, jeho sousedé poukázali na fakt, že se opět kouří z komína. Volali nám vystrašení sousedé. Lidé mají strach, že se požár může opakovat,“ vysvětlil Hrubý.

Podle jeho slov přijala kvůli těmto skutečnostem radnice některá opatření. „Sám jsem byl s majitelem jednat a vysvětlil jsem mu, že je takové chování nebezpečné a riskantní,“ doplnil Hrubý.

Otovičtí prý přijali speciální opatření. „Situaci monitorujeme. Pokud bychom zjistili, že muž v domě opět zatopil, museli bychom zasáhnout. Hrozilo by totiž nebezpečí, že se ruina opět vznítí,“ prohlásil místostarosta.

Starousedlík navíc dluží radnici nemalé peníze. „Hasiči při zásahu zachránili několik desítek psů, které jsme museli na naše náklady nechat odvézt do útulku. Tím nám vznikly náklady přes sedmdesát tisíc korun. Nyní tyto peníze vymáháme, ale je to celkem náročné,“ dodal Hrubý.

Přestože se muž snaží svůj dluh za odvoz psů splácet, otovická radnice už nedoufá, že zmíněnou částku ještě někdy do rozpočtu získá „Zatím jsme od něj získali pět set korun. Dohodli jsme se, že nám bude tuto částku splácet měsíčně. Jelikož už je to starší člověk, tak je podle mě nemožné, aby tyto peníze vrátil. Muž například několik let neplatil ani pojištění, takže jsme v podstatě bezmocní,“ informoval Hrubý.

Majitel vyhořelé ruiny také odmítl možnost náhradního ubytování. „On už v domě žije desítky let, a proto je velmi těžké ho k takovému kroku přesvědčit. Je to v podstatě patová situace. Řešení zatím nemáme,“ posteskl si místostarosta Otovic.