„V současné době už by mělo být hotovo. Nejednalo se však pouze o palmy, ale také o vavříny. Ve výsledku se jednalo o 400 kusů dřevin, kterých se týkalo stěhování," vyčíslil počty ředitel Správy lázeňských parků Miroslav Kučera.

Ten kvituje, že v letošním roce nedošlo k tolika problémům s vandalstvím. „V minulých letech se nám stalo, že jsme palmu našli hozenou v řece. To se nám povedlo eliminovat tím, že jsme dali ty nejtěžší kusy právě do blízkosti řeky," odtajnil strategii Kučera. K některým ztrátám však mezi zelení přece jen došlo. „Nejčastěji se jednalo o nabourání zásobovacích vozidel. Více nás však trápilo to, že si někteří lidé pletli květináče s odpadkovými koši," dodal Kučera.

Zpět na kolonádní výsluní se zeleň dostane před začátkem lázeňské sezony. „Možná už i trochu dříve, ale počítáme s květnem," uvedl ředitel. A v jakých podmínkách stráví zimu palmy a vavříny? „Ve skleníku se o ně budeme pečlivě starat. Bude zde stálá teplota tří stupňů Celsia. Někdy v březnu začneme přiteplovat a přihnojovat, aby si zeleň začala zvykat," dodal Kučera.

S navýšením počtu se nepočítá, neboť podle ředitele Správy lázeňských parků už nyní jsou s kapacitou ve skleníku na štíru.