Rekonstrukce Císařských lázní se odsouvá rok od roku. Jediné, co se u této národní kulturní památky během let změnilo, je majitel. Místo Karlových Varů je nyní vlastní Karlovarský kraj a i jeho snaha o zahájení rekonstrukce objektu za přibližně 600 milionů korun je zatím marná.

Střední umělecká škola s ojedinělým keramickým zaměřením a také s puncem památkové ochrany zase čeká na ortel, zda část areálu zmizí z mapy města. Statika jedné budovy je podle hejtmanství natolik narušena, že bude muset být zbourána. Oprava by podle kraje vyšla dráž, odhadnuta je na 350 milionů bez DPH, než stavba budovy nové za 200 milionů. Demolice staré budovy tak má podle vedení kraje určitou přednost.

A právě s keramickou školou nyní úzce souvisí budoucnost krajské Galerie umění. Budova, v níž sídlí, je totiž postavena ze stejného betonu, který podle radního Jaroslava Bradáče (SPO) zapříčinil devastaci staré budovy keramky. „Stav galerie je odborníky posuzován každý rok, ale předpokládáme, že i zde půjde časem o stejný problém,“ uvedl krajský náměstek Josef Janů (Piráti). V úvahu podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) tedy připadá přemístění Galerie umění do zrekonstruovaných Císařských lázní.

ZBOURAT? ODMÍTÁME

Ačkoliv kraj jinou možnost už téměř nepřipouští, proti se postavil Národní památkový ústav v Lokti a nesouhlasí s ním ani Karlovy Vary. Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) je naprosto vyloučená demolice staré budovy keramky. „Její statiku narušila špatná rekonstrukce v roce 2005. Určitě to není vadným betonem, který byl ke stavbě ve dvacátých a třicátých letech použit,“ zdůraznil. Primátor Kulhánek (KOA) doplnil, že v tom případě by k zemi padla půlka Karlových Varů, protože ze stejného materiálu byla v té době postavena řada domů ve městě.

Největší výhrady má ale Národní památkový ústav v Lokti.

„Demolice budovy Střední uměleckoprůmyslové školy (dříve Střední průmyslová škola keramická) je z hlediska památkové péče neakceptovatelná a neodůvodněná. Jedná se o nemovitou kulturní památku, jejíž hodnota spočívá v jednotě vnějšího a vnitřního architektonického výrazu objektu. Velmi významná je její hodnota historická ve vztahu k regionu a tradici keramického průmyslu na Karlovarsku,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení. Zpracovaná studie proveditelnosti opravy objektu navíc prokázala možnost rekonstrukce budovy bez ztráty většiny výše uvedených hodnot a vyplývá z ní, že bezprostředně nehrozí zřícení objektu.

Účastníci Senior akademie se na závěr svých studií sešli s vedením města Karlovy Vary a zástupci městské policie.
Senior akademie je opět tady, vstoupila do osmého ročníku