Krásné šaty, elegantní lodičky a stále úsměv na tváři. Jako by nic nemohlo ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP09) včera zkazit náladu.

A to ani otřesné kulisy padajících lázní Kyselka nebo vykuchané a syrové Císařské lázně v Karlových Varech. Na návštěvu Karlovarska přijela na pozvání poslance za TOP 09 Rudolfa Chlada.

K ministryni se včera v Kyselce přidal primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a náměstek Jiří Klsák.

Už ve čtvrtek ale společně s primátorem a poslancem Chladem Alena Hanáková povečeřela v Grandhotelu Pupp. Téma hovoru? Projekty k zápisu do dědictví UNESCO. Lázeňský trojúhelník tří lázeňských měst v kraji, zápis projektu MOUNTAIN region, historické pozůstatky po těžební činnosti v Krušných horách, Císařské lázně.

Na programu byly ale také lázně Kyselka a možnost uchování historicky chráněných budov. O sejmutí památkové ochrany těchto lázní nebyla podle ministryně řeč a podle ní je to úplně poslední možnost. „Snahou je, aby lázně dostaly šanci. Na zbourání je ještě čas,“ uvedla. Nyní je na řadě oprava prvních pěti domů.

Odborný výklad ministryni poskytl památkář Lubomír Zeman.

Císařské lázně, které také z posledních sil odolávají zkáze, ministryni zaujaly. Ty kraj a město hodlají začít opravovat už v květnu. Část financí by mělo poskytnout právě ministerstvo kultury.