Hazard nemá v Karlovarském kraji na růžích příliš ustláno, většina měst mu vyhlásila boj a snižuje počet heren.

V Karlových Varech je šest kasin, z toho čtyři v hotelích (Grandhotel Pupp, hotel Thermal, Carlsbad Plaza, hotel Petr). Dvě další jsou na třídě T. G. Masaryka. Heren je 32. Před regulací jich bylo ve městě v provozu přes sto. Karlovy Vary dlouho váhaly, zda hazard z města vypovědí úplně. Pak se ale zastupitelstvo rozhodlo pro umírněnou regulaci a v provozu ponechalo pouze 34 heren. A i tyto provozovny musejí dle vyhlášky dodržovat přísná pravidla. Podle primátora Petra Kulhánka se prokázalo, že umírněná regulace byla tím nejlepším řešením, jak ve městě hazard omezit. „Jsme na tom lépe než ta města, kde byl zaveden plošný zákaz. Nulová tolerance hazardu bezpečnost nezvyšuje," doplnil primátor. Město se ale kvůli regulaci heren muselo smířit s tím, že příjem z hazardu bude nižší. Místo původních 63 milionů eviduje pokles až na 56 milionů.


Většina panelistů Deníku z Karlovarského kraje míní, že nový zákon o loterijních hrách opravdu pomohl snížit počet výherních automatů. Odpovídalo 25 lidí.

S hazardem bojuje také chebská radnice. Také nová chebská koalice potvrdila, že trvá na vytěsnění heren z města na Svatý Kříž. Město má i vyhlášku, která omezuje nejen provoz heren, ale také jejich otevírací dobu. Podle asi rok starých odhadů zůstalo z původní necelé stovky heren něco málo přes dvacet.

V Sokolově je 32 heren. Ty podepsaly deklaraci, ve které se zavázaly ke splnění podmínek města. Pokud je poruší, mohou je zastupitelé na svém nejbližším zasedání ihned zavřít.

Z hazardu má Sokolov ročně zhruba 30 milionů korun. Ty rozděluje vedení města a posílá na sport, kulturu a sociální věci.

Odpovědi vybraných regionálních panelistů, které Deník pro vyhodnocení oslovil

OTÁZKA: Pomohl zákon o loterijních hrách a hazardu omezit výherní automaty?

Tomáš Wizovský, 42 let, kastelán na hradě a zámku Bečov nad Teplou
Ano. Ve svém okolí již neregistruji jejich přemnožení.

Vladimíra Štrynclová, 62 let, ředitelka Stř. log. školy v Dalovicích
Ano. Několikerými novelizacemi se počet výherních automatů snížil, zasáhlo se tím i proti patologickému hráčství, zpřísňují se podmínky, zabraňuje se lépe únikům daní i obcházení zákona.

Štěpánka Bergerová, 51 let, galeristka z Karlových Varů
Ano, ačkoliv si myslím, že je vše o osobní odpovědnosti za svůj život. A jsou různá lákadla..

Karel Tichota, 42 let, fotbalový trenér, Karlovy Vary
Ano, ale sázení se následně přesunulo na internet.

Jan Kopál, 42 let, úředník, Ostrov
Ano. Tento zákon a aktivita obcí a měst.

Jaroslav Dolina, 44 let, manažer turistického centra, Nová Role
Trošku asi ano, jistě dochází k určité regulaci.

Jan Prudík, 69 let, kronikář města Karlovy Vary
Ano, ale na mnoha místech málo výrazně. Mnoho měst a obcí omezilo hazard pouze symbolicky, protože jejich vedení si zvykla na příjem z této oblasti a jejich včlenění do rozpočtů. Místy dochází až k absurdním postojům. Na otázku občanů, proč nezruší hazard úplně nebo ho výrazně neomezí, odpovídají někteří politikové: „To chcete, abychom zrušili kulturu a sport ve městě? Bez prostředků z hazardu by pro tyto aktivity peníze v rozpočtu nezbyly…" S tímto postojem se nemohu smířit.

Jan Havelka, 32 let, hudebník, Karl. Vary
Ano. Každé omezení hazardu je dobré, ale kdo bude chtít hrát, si vždycky cestu najde. Žádné výrazné snížení jsem nezpozoroval.

Rudolf Kovařík, 51 let, truhlář, provozovatel Klimatologické stanice v Šindelové
Ano. Počet heren se opravdu snížil, ale je to opět regionální a na cestě k většímu přehledu a regulaci je třeba stále mnoho sil.

Pavel Janus, 47 let, ředitel ISŠTE Sokolov
Ano, určitě. Každá obec či město mají větší pravomoci a možnosti, které jistě využívají.

Tomáš Cvek, 53 let, elektrotechnik, pořadatel největšího revivalového festivalu (Revival fest) v Karlov. kraji
Ano. Automaty se omezily, ne však hazard.