Podle náměstka Michala Riška (ČSSD) budou ale řidičům k dispozici i v dalších částech města. „Do dvou měsíců například ve Slovenské a Mariánskolázeňské ulici. Novými parkovacími automaty bude postupně vybaven celý střed města," vysvětlil náměstek.

Výhoda těchto automatů spočívá v tom, že za parkování na nich lze platit přednabitou Karlovarskou kartou. Pokud ji řidič použije, automat mu vydá parkovací lístek i daňový doklad a speciální čtečka zaznamená i zůstatek na kartě. I na těchto automatech lze parkování zaplatit nebo prodloužit SMS zprávou a je stále možné parkování zaplatit drobnými penězi a nově i bankovkami.

V současné době je v ulicích města v provozu dvaadvacet původních parkovacích automatů a čtyři jsou umístěny na parkovištích. Nainstalovány byly před šestadvaceti lety a do městské pokladny z nich plyne osm milionů korun ročně. Ačkoliv životnost jim už dochází, v provozu zůstanou i nadále. Za parkovací automat nové generace zaplatí město přibližně dvě stě tisíc korun. „To je včetně projektu a instalace. Za půl roku provozu ale máme náklady zpět," vysvětlil Petr Slabihoud, vedoucí dopravy Dopravního podniku. Podle Jiřího Tlučhoře, vedoucího dopravního útvaru DP, jde o první vlaštovku parkovacích automatů nové generace, u nichž je možné platit Karlovarskou kartou. Tato tak zvaná elektronická peněženka bude mít v budoucnu širší využití, ale už dnes po nabití slouží jako průkazka městské hromadné dopravy. Jednotlivé jízdné s ní ale uhradit lidé zatím nemohou. Tuto aplikaci by karta měla mít až během roku. Karlovaráci ale tuto kartu mohou využít i v Plzni, a to jak na cestování nebo v knihovně či s ní zaplatit vstup do bazénu. To podle zástupců Dopravního podniku kartu velmi často využívají školy při výletech.