Nejhorší bývá situace na sídlištích a v historických centrech.

Zaparkovat v Karlových Varech, a zvláště v obchodní a správní části města, to je v současnosti velký problém. Počet automobilů, které sem přijíždějí, několikanásobně překračuje počet parkovacích míst.

Podle velitele městské policie Marcela Vlasáka patří řešení nesprávně parkujících řidičů k nejčastějším problémům, které musí strážníci řešit. „Automobilů přibývá a nová parkoviště nevznikají. Lidé se pak snaží odstavit auto, kde se dá.

Nerespektování předpisů ale nemůžeme tolerovat. Určitá tolerance v případě parkování je snad možná jedině na sídlištích, kde parkoviště také kapacitně nevyhovují,“ konstatoval Vlasák.
Alespoň částečně ulehčilo přehuštěnému centru podle Vlasákových zkušeností nové parkoviště na rekultivované ploše bývalého železničního depa u dolního nádraží. Jinde ale parkoviště v poslední době nevznikla.

Spíše při úpravách komunikací v některých ulicích míst k stání ubylo. To je i příklad části Moskevské ulice v Tuhnicích. Podle Vlasáka ale byly tyto úpravy nezbytné vzhledem k provozu na komunikacích a s tím souvisejícím normám.

Chebská panelová sídliště jsou příkladem toho, že se při jejich stavbě do budoucna příliš nehledělo. Nyní se sice nová parkoviště staví, vždy je to ale boj. Většina majitelů aut chce zaparkovat co nejblíž domu, druhá skupina se nechce vzdát zeleně. To však není jediný problém. Třeba nyní vzniká nové parkoviště na „malém“ Zlatém vrchu, které nabídne 24 míst.

„V roce 2015 občané z Hrnčířské ulice a okolí podepsali petici s více než stovkou podpisů, ve které nás žádali, abychom s parkováním v této oblasti něco udělali. Původní záměr byl takový, že se nové parkoviště vybuduje už v loňském roce, ale během přípravy se ukázalo, že nejprve se musela udělat přeložka teplovodu,“ vysvětlila místostarostka Chebu Gabriela Licková. Nové parkoviště situaci zlepší, ale nevyřeší. Vše má své limity a město se bude do budoucna potýkat s problémem, že zde není mnoho vhodných ploch, kde by mohla vzniknout další stání.

Sokolov trápí stejný problém s parkováním jako ostatní města. Na dvou největších sídlištích už není místo na velké plochy na parkování. A pokud je, nechtějí ho zase občané na úkor tamní zeleně. Naposledy tomu tak bylo při stavbě velkého parkoviště na sídlišti Michal.

Vedení města to proto řešilo tím, že sestavilo komisi odborníků, kteří ve městě vytipovali několik lokalit, kde by se buď daly stávající plochy rozšířit, či uprostřed sídlišť či vnitrobloků zhotovit malá nová parkoviště.

A problém je prakticky stejný. Někde nápad řidiči vítají a čekají na něj jako na spásu. V odpoledních hodinách totiž nemají šanci zaparkovat. Jinde zase občané chtějí ponechat zeleň u domu a píší petice proti zhotovení parkoviště.

Jediným, avšak poměrně drahým řešením je parkovací dům nebo podzemní parkování.

Ilustrační foto
Arnika udělila Oskary za dobré nakládání s odpady