V nejdeckém zařízení, které sice není útulkem v pravém slova smyslu a psy zde mají po nezbytnou dobu, než jdou k novým nebo původním páníčkům, vybudovali před zimou nové zázemí. Ostrovský Macík, který je nově správcem útulku Bety v Ostrově, zase informuje, že vytvořil azyl pro staré či hendikepované psy, kteří mají velký problém najít nové majitele.

„Po prvních dvou letech od založení Macíku jsme zjistili, že najít domov starým a nemocným pejskům je sice možné, ale zároveň velmi těžké. Podaří se to jednomu pejskovi z deseti," říká Hana Šimková z ostrovského útulku.

Najít někoho, kdo si osvojí starého pejska, který navíc je po útulcích již dlouho, či je nemocný, nebo nějak hendikepovaný, je opravdu těžké. Často zvíře dřív umře, než by se páníčka dočkalo. „Pejskové ve vysokém věku už nejsou tak atraktivní a veterinární péče stojí víc peněz," pokračuje Šimková. Někde staré, nemocné psy utrácejí, jinde je nechávají dožít. V Ostrovském Macíku a potažmo v útulku Bety se rozhodli, že těmto psům vytvoří speciální azyl. „Právě pro tuto skupinu pejsků seniorů vytváříme domov v našem azylu. Zde mohou pejsci důstojně dožít zbytek života. V azylu máme stabilně okolo dvaceti psů. Jsou zde na volno na velké společné zahradě, " dodala Šimková.

V Nejdku funguje pouze odchytová stanice v režii městské policie, financovaná z rozpočtu města. To dá na roční provoz, včetně krmení, veterinární péče a nutných nákladů, více než sto tisíc korun. „Z něj jsme také obdrželi devět tisíc korun na výstavbu zázemí, kde bude uskladněno krmení. O pejsky se tak budeme schopni lépe postarat, často jich je u nás dokonce deset najednou," uvedl velitel nejdecké městské policie Marcel Bystřický. Psi v Nejdku pouze čekají, než si je vyzvedne původní nebo nový majitel. Nejkrizovějším obdobím, kdy jich tradičně přibude, jsou letní prázdniny a vánoční svátky. „Kapacita našeho zařízení je 12 míst. Standardně se zde zvíře zdrží tak měsíc, než se najde někdo, kdo by se jej ujal. Rekordmanem byl ale pes, který se u nás ohřál přes tři roky," dodal velitel Bystřický.

Útulky i záchytné stanice mají své webové i facebookové stránky, které pravidelně aktualizují informace o nabízených psech. Pokud si je člověk vezme domů, je osvobozen od placení poplatků za psa.