Na nadměrný hluk a zbytečný provoz akrobatických letadel na karlovarském letišti si stěžují obyvatelé čtvrti Hůrky v Karlových Varech. Sepsali kvůli tomu petici, kterou zaslali na magistrát. Přestože dokument splnil podle primátorky Veroniky Vlkové všechny náležitosti, město stížnost řešit nebude. „Petici postoupíme k vyřízení Krajskému úřadu Karlovarského kraje. Město nemá žádné prostředky ani kompetence, aby ji řešilo. Vlastníkem letiště je totiž Karlovarský kraj. Ten jediný může o problému jednat,“ uvedla Vlková.

Leteckou akrobacii provozuje na karlovarském letišti Letecké akrobatické centrum a právě tato letadla obyvatele Hůrek ruší. V petici uvádějí, že hluk je neúnosný především o víkendech. Lidé se obávají i o vlastní bezpečnost, protože piloti prý cvičí akrobacii přímo nad jejich domy.

Podle Jiřího Durase, předsedy Leteckého akrobatického centra, je stížnost obyvatel Hůrek neobjektivní. „Snažíme se zdejší obyvatele hlukem obtěžovat minimálně. A navíc devadesát pět procent letů směřujeme nad Doupov. Letiště je zde přece už řadu let, zatímco domy jsou zde postaveny jen krátkou dobu. Je to od místních nefér,“ odmítá stížnosti Jiří Duras.

„Než dostali lidé povolení stavět, prováděli jsme hluková měření. Létal jsem akrobatické sestavy nad pozemky a hygienici hluk měřili. Vše bylo v normě,“ zdůraznil Duras. Letci navíc upozorňují i na to, že létají jen několikrát za měsíc, a aby místní skutečně hlukem obtěžovali co nejméně, přesunuli i mezinárodní závody na letiště v Toužimi. „Už nevíme, co bychom více měli dělat. Je mi to líto, ale pro nás jsou lety nezbytností. Máme padesát šest členů a trénují u nás i mladí lidé. I to by si měli uvědomit ti, kteří si na nás stěžují,“ dodal Duras.