V rámci proběhlého mistrovství republiky v potápění, které se konalo ve dnech mezi 1. až 3. červnem v hotelu Thermal, s námi pohovořil jeden ze zakladatelů plaveckého sportu v Karlových Varech Vladimír Král.

Jak jste začínal s budováním plaveckého sportu v Karlových Varech?
„Jelikož v dřívějších letech zde nebyl žádný bazén, jezdilo se závodit do Sokolova a na Jesenickou přehradu. Po celou dobu mé činnosti jsem se tak snažil, aby i v Karlových Varech byl vybudován bazén vhodný pro pořádání mistrovství. V roce 1972 se pak postavil hotel Thermal. Jeho bazén měl být původně ve tvaru ledviny, ale prosadili jsme, aby byl rovný a aby měl regulérní uznávanou délku padesát metrů. Bohužel se bazén postavil o šestnáct centimetrů užší, protože patří lázním. I přesto jsme zde začali pořádat plavecké a potápěčské závody, ale bez platných československých rekordů. Ty se musely dělat v jiných městech."

A jak vidíte situaci s místním plaveckým sportem nyní?
„V současnosti se staví opět neregulérní bazén, který bude mít pouze pětadvacet metrů a šest plaveckých drah. V Karlovarském kraji tak opět nebude vhodné místo pro plavecký sport. Doufal jsem, že se ještě dočkám bazénu pro závody dospělých i mládeže i na mnou navrhovanou plaveckou věž, která by byla jediná v Evropě. Myslím si, že plavecký sport by při komerčním využití přinesl městu užitek. Nelíbí se mi totiž, jaký je současný stav rozdělování dotací pro jiné typy sportů. Mrzí mě, že státní orgány podporují výstavbu golfových hřišť a ostatní sporty jsou za nimi. Golf přitom rozhodně není sportem pro každého."

Líbilo se vám letošní plavecké a potápěčské mistrovství republiky?
„Ano. Velmi se mi líbilo. A jsem také rád, že vše obešlo bez sebemenších problémů. Za to bych chtěl bych poděkovat všem účastníkům, současným i bývalým mistrům republiky a také sponzorům, bez kterých by to nešlo. Primátor Petr Kulhánek a ředitel hotelu Thermal Josef Pavel nám vyšli velmi vstříc. Celkem zde bylo sto osmdesát pět mistrů republiky a tři sta pět účastníků."