Zastoupení v komisích, zkušenosti a organizační přípravu, s tím vším pomohou Karlovy Vary Plzni. Právě ta se stala hlavním městem kultury pro rok 2015 a získala tak titul, který se každý rok uděluje dvěma vybraným městům ze dvou členských států EU.

„Plzeň chce být organizačně připravena. Naši zástupci začnou v komisích, které zřídila, pracovat od září. Plzeň pro tento účel založila obecně prospěšnou společnost, která bude řešit organizační a investiční záležitosti. Nás se ale bude týkat pouze ta organizační. Tedy příprava doprovodných programů, protože Plzeň chce do prezentace tohoto roku zařadit také nejvýznamnější akce v západočeském kraji,“ uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). Ten už na toto téma jednal s plzeňským primátorem Martinem Baxou (ODS). Plzeň tak v rámci města kultury pro rok 2015 bude propagovat i nejvýznamnější akce v Karlových Varech. Například Mezinárodní filmový festival, koncerty vážné hudby nebo zahájení lázeňské sezony.

„Zájem o Karlovy Vary tak bude celoroční a prezentace města se zvýší. Pro Plzeň jsme nejbližším a prvním partnerem. Primátor Baxa ovšem oslovil i další města v regionu,“ uvedl Kulhánek. Dodal, že pro Karlovy Vary bude tato pomoc velmi inspirativní. „Bude to pro nás další zdroj zkušeností a informací,“ dodal Kulhánek.

„Města, která se stala evropskou kulturní metropolí, jsou vyhledávaným cílem mnoha turistů. Přejme si tedy, aby Plzeň v kandidatuře uspěla, odhalila světu své krásy a přinesla svým i evropským občanům nezapomenutelné kulturní zážitky,“ doplnil primátor Baxa.