Počasí si v této zimní sezoně s provozovateli skiareálů zatím nehezky pohrává. Nepříjemné jsou především časté oblevy. Situaci tak zachraňuje hlavně technický sníh. I díky němu slibují velké ski areály, že bude víkendové lyžování bez problému.

Karlovarsko

„Naštěstí máme dostatek technického sněhu. Kromě tratí pro běžkaře je náš areál v dobrém stavu," řekl Martin Píša, provozovatel Skiareálu Klínovec.

Na několik za sebou jdoucích oblev si stěžují v lyžařském centru Nad nádražím v Perninku.

„Svým rozsahem nás poslední obleva docela zaskočila. Loňská sezona byla proti té současné lepší. O víkendu bude v provozu celý areál," poznamenal provozovatel střediska Zdeněk Kučera.

Kvůli zajištění funkčnosti víkendového lyžování musel lyžařský Ski areál Neklid uzavřít na den některé tratě, aby stihl technicky připravit sjezdovky. „O víkendu garantujeme i díky předpovědi počasí plný provoz našeho areálu," uvedl Filip Majkus z neklidského lyžařského centra.

Chebsko

„V pořadí již třetí obleva pro nás není až taková tragédie, jako byla ta na začátku ledna," uvedl vedoucí mariánskolázeňského skiareálu Mariánky.

„Po lednové oblevě jsme nasněžili zhruba 75 centimetrů sněhu, se kterým teď můžeme pracovat. Na návštěvnosti je samozřejmě obleva znát. Lidé teď přemýšlí, jestli vytáhnou horské kolo. Lyžaři by měli vědět, že v Mariánských Lázních stále lyžujeme," dodal.

Na ašských sjezdovkách sice sníh leží, ale nelyžuje se. Vlekaři stále čekají na příznivější počasí. Manažer ašských sportovišť Karel Kolman to ovšem vidí jasně: „Tato obleva je kvůli vysokým teplotám horší než ta předchozí. V příštích dnech by se opět mělo ochladit a na sjezdovky by tak toto počasí nemělo mít vliv. Otázkou je, jak se lidi vyrovnají s tím, že sníh nikde není, jen na sjezdovce ano, a zda budou mít vůbec chuť jezdit. Takovéto střídání počasí nám dělá velké ztráty," vysvětlil.

Sokolovsko

Některé lyžařské areály na Sokolovsku byly v provozu v letošní zimní sezoně třeba jen pouhé dva dny. Příkladem jsou skiareály Krajka a Saporo v Kraslicích. Když už v prosinci bylo možné provoz spustit, vše zhatila výrazná obleva. Další přívaly sněhu už nenastaly, a tak provozovatelům vleků nezbývá než čekat na vydatné sněžení.

„Sezona je bídná a nepředpokládáme, že se zlepší," konstatoval kraslický vlekař Martin Vlček. Reaguje tak na předpovědi meteorologů. O víkendu má sice začít sněžit, vlekaři ale potřebují doslova přívaly sněhu. „První dekáda února ale nebude moc příznivá. Lepší bude druhá dekáda, kdy teploty klesnou pod nulu a sněžení bude vydatnější," řekl Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové.

Tam se letos lyžovalo pouze osm dní a provozovatelé jasně řekli, že zastavený provoz bude mít vliv na rozvoj skiareálu. „Investice budeme muset odložit," řekla provozovatelka tamního Lišáku Jana Izáková. O poznání lépe je na tom skicentrum Bublava, které má zásoby technického sněhu. Kvůli oblevě tam byl provoz jen omezený a v současné době je skiareál otevřený denně.

(tom, rej, jid)