Radnice už v této souvislosti požádala o dotaci, která by měla, pokud bude schválena, činit až 75 procent z celkových nákladů. Ty se pohybují kolem částky sedmi milionů korun. Stezka s přibližně osmi zastávkami provede zájemce od Smetanových sadů až po park, který leží u karlovarského Letního kina.

Nejvíce peněz půjde při přípravě stezky na odborné zásahy do zeleně. Další díl nákladů pak připadne na vytvoření informačních tabulí, jež seznámí lidi na jednotlivých stanovištích se zajímavými rostlinami v parcích a historií místa. Největších změn se dočká park u letního kina.

„Ve Smetanových sadech počítala studie s pokácením dvouřadé aleje kaštanů. Od toho jsme ale nakonec ustoupili. Něco se kácet bude, ale na jiných místech. Park u letního kina byl po dlouhou řadu let opomíjen," uvedl Jaroslav Růžička, náměstek primátora.

Vytvoření dendrologické stezky nebude jediným zásahem do zeleně, se kterým v budoucnu magistrát počítá. „Celkem plánujeme u letního kina pokácet kolem stovky stromů. Místo nich ale samozřejmě zasadíme nové. Nových kusů dřevin by potom mělo být až sto třicet devět. Zbylé parky a sady čekají pouze zdravotní průřezy," doplnil Růžička.

Lidé tento nápad vítají. Doufají, že to pomůže turistům více přiblížit přírodní krásy vnitřního lázeňského území.

„Dendrologická stezka mi přijde jako dobrý nápad. Žádnou jinou podobnou naučnou stezku v centru ještě nemáme. I já sama si informační tabule pročtu, neboť o historii některých zajímavých míst a vzácných rostlin téměř nic nevím. Myslím si, že půjde o příjemné oživení lázní a okolí říčky Teplé," sdělila Pavlína Nosková z Karlových Varů.

Vybudování dendrologické stezky je pak naplánováno do rozpočtu na příští rok.