Podpořit myšlenku svobodného Tibetu. To byl hlavní cíl akce Den pro Tibet, která se konala v sobotu v ostrovském ekocentru. Program byl velmi bohatý a nabídl například hudbu, nebo výtvarnou dílnu. 

„Akce není zaměřená politicky, ale spíše má za snahu informovat zájemce o Tibetu. Domníváme se, že spousta lidí o tomto tématu příliš věcí neví,“ řekla Lenka Kubínová z neformálního sdružení Taši Delé. Ta potvrdila, že návštěvnost nebyla vůbec špatná. „Lidí přišlo dost a jsme za to rádi. Nabídli jsme například hudební nebo výtvarnou dílnu,“ doplnila Kubínová.

K vidění byly také tibetské misky, bubny, chřestítka a také se promítaly filmy. „Každý rok se nám také daří zvát zajímavé hosty, kteří vždy poutavě vyprávějí a sdělují zkušenosti. Za to jsme vždy moc rádi,“ dodala Kubínová.

Zajímavé akce s tématem Tibetu se zúčastnila také známá karlovarská vydavatelka a spisovatelka Jitka Kulhánková.

„Měla jsem tu čest zúčastnit se v těchto dnech dvoutýdenního festivalu ProTibet v Ostravě, kam mě organizátoři pozvali díky mé nedávno vydané knížce Mizející Ladak aneb Útržky z Malého Tibetu. Sdružení M.O.S.T., které každoročně festival ProTibet pořádá, mě požádalo o autorské čtení z knížky o mém putování po Ladaku a o besedu týkající se mých setkání s Tibeťany žijícími v exilu v indickém Himálaji. Také Hana Rysová, autorka fotografií v mé knize, v Ostravě zahájila svou výstavu snímků z Ladaku,“ řekla Kulhánková.

„Cílem festivalu ProTibet je seznámit návštěvníky s tibetskou kulturou, tradicemi tibetského buddhismu a s problémy, které Tibeťané ve své zemi či v exilu řeší. Letos se koná již 11. ročník. Součástí festivalu jsou besedy s cestovateli, tibetology, spisovateli, výstavy obrazů a fotografií s tibetskou tématikou, koncerty. Významná je putovní výstava „Tibet a Barma“, která je doplňuje vzdělávací projekt pro učitele a studenty,“ dodala karlovarská autorka Jitka Kulhánková.