Velmi horké chvilky zřejmě zažívají všichni, kteří v těchto dnech obhajují projekty, na něž Karlovarský kraj či jednotlivá města čerpaly evropské dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad.

Vypovídají před třemi komisaři Evropské komise, kteří si po závěrech českých auditorů čerpání dotací přijeli osobně zkontrolovat.

Auditoři z firmy Deloitte, která na žádost Ministerstva financí kontrolovala pětatřicet projektů ROP Severozápad, našli chyby ve všech. Jejich závěr byl pro Karlovarský kraj šokující. Podle nich by za sporné projekty měl vrátit téměř miliardu. Tento balík peněz pak zmírnilo Ministerstvo financí, a kraj by tak měl vracet přibližně 32 milionů. I proti tomu se krajské vedení ale odvolalo.

Pak přišla razie, při níž policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu prohledávali ústecký krajský úřad i Úřad regionální rady Severozápad.

Tři komisaři z Evropské komise se rozhodli úřadovat v ústeckém Úřadu regionální rady a hned včera zahájili kontrolu Centra technického vzdělávání při ostrovské průmyslovce, na něž z dotací plynulo 370 milionů.

„Sedí za stolem proti sobě. Projekt obhajují krajští úředníci, ředitel školy Pavel Žemlička a další lidé. Jsou tady i zástupci auditorské firmy Deloitte a Ministerstva financí. Komisaři se ptají, krajští zástupci vysvětlují, jak postupovali. Komisaři zdůraznili, že nejsou soudci, nezajímá je rozhodnutí antimonopolního úřadu, ale auditorů. Řekli, že pro ně jsou směrodatné ukazatele a nálezy Evropského soudního dvora," líčil průběh výslechu Tomáš Hybner (LEV 21), místopředseda Výboru regionální rady. Ten se účastní jednání jako pozorovatel.

V úterý 5. června se evropští komisaři zaměří na projekty oprav silnic v kraji za stovky milionů a prozkoumají i projekt sokolovského zimního stadionu. V pátek přijde na řadu rekonstrukce ISŠTE v Sokolově, na niž kraj čerpá dotace ve výši téměř čtyř set milionů. Pak odjedou. Závěry budou koncem června.