Ostražitost se vyplatila řediteli Městského zařízení sociálních služeb Karlovy Vary Aleši Walterovi. Díky ní totiž nesedl na lep podvodníkům ze společnosti Sklonex Mária, kanalizace CZ. Ta se pokusila vydělat na opravě neexistující závady na kanalizační přípojce.

„Zpočátku mi to nepřišlo divné. Ba naopak mě informace o tom, že je kanalizační přípojka v budově domova důchodců ve Staré Roli ve špatném stavu, vyděsila,“ konstatoval Walter. Pracovník firmy se mu představil jako zaměstnanec vodovodů a kanalizací. „Když jsem se ale dozvěděl jméno společnosti, začalo mi to vrtat hlavou. Kontaktoval jsem proto vedení Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, zda to není společnost, která pro ně externě pracuje. Tam mě ubezpečili, že se společností Sklonex Mária nemají vůbec nic společného,“ pokračoval ředitel.

Když se dále pídil po informacích o firmě, „vypadl“ mu z internetového vyhledávače článek ze Žďárského deníku, jehož autor řešil obdobnou kauzu na Vysočině. Obětí podvodníků se v červnu letošního roku stala jazyková škola Jaroslava Heřmana.

„Historie se opakuje,“ konstatoval Jiří Vaňourek, vedoucí provozu kanalizací karlovarského správce vodovodů a kanalizací. „Už před dvěma lety působila na Karlovarsku společnost, která se zaštiťovala naším jménem. Tehdy si jako oběť vybrali školská zařízení. Zdůrazňuji, že naše firma nemá s podvodníky vůbec nic společného. Lidé, na které se obrátí s podobnou nabídkou, by měli být velice ostražití,“ doplnil Vaňourek.

Policisté nemají podle slov jejich mluvčího Pavla Valenty za poslední půlrok žádný záznam o řádění této firmy na Karlovarsku. „Ale budou mít. Ještě dnes tuto záležitost oznámí na policii náš technik“ ubezpečil Jiří Vaňourek.

„Víte, kdyby to nebyli podvodníci a závada nebyla fiktivní, byly by jejich služby perfektní. Nabízeli mi, že přijedou hned druhý den poté, co od nás dostanou požadovanou objednávku,“ pousmál se Aleš Walter. S něčím podobným se podle svých slov ještě nesetkal. „Sem tam dostaneme zálohovou fakturu na něco, co jsme si neobjednali, ale podvod takového formátu jsem ještě nezažil,“ dodal ředitel.