Velkou houževnatost a zápal projevují členové Občanského sdružení za záchranu kostela svaté Anny v Sedleci. Přestože letos obdrželi méně financí, dál se snaží krásnou budovu a dominantu Sedlece obnovit.

„Je pravda, že nám dotace klesly přibližně o padesát procent. Proto letos děláme spíše věci, které jsme schopni zajistit v podstatě svépomocí," řekl Alois Kůrka, předseda sdružení.

Podle něj se v letošním roce dělá například další část kanalizace, připravuje se sociální zařízení a opravují se hlavní dveře. „Také připravujeme projekt na elektroinstalaci. Tu bychom chtěli dělat v příštím roce," nastínil další plány Kůrka.

K opravám kostela přispívají také koncerty, které pravidelně přinášejí skvělou a pestrou paletu hudebních žánrů a výtěžek ze vstupu jde právě na opravy. „Návštěvnost koncertů je stále velmi dobrá, za což jsme samozřejmě rádi a musíme všem návštěvníkům srdečně poděkovat. Máme například v plánu i koncert na Vánoce," láká na hudební události v kostele svaté Anny Kůrka.

Sdružení se dále také zajímá o zámek v Sedleci, který nedávno poškodil požár. „Tady zatím nic nového není, ale mrzí nás, že budova není zajištěna proti dešti a podobně, když oheň poškodil střechu," posteskl si předseda.

Občané aktivity sdružení schvalují. „Je dobře, že tady něco takového funguje. Kolikrát se divím, kde na to berou energii. Fandím jim," řekl jeden ze Sedleckých.