S tisíci návštěvníky, kteří zavítají na již 49. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, se do ulic chystají i posílené hlídky policistů a strážníků. Ti krom represe slibují i pochopení a občasné přimhouření oka.

„Především v oblasti parkování budeme shovívavější. Ale řidiči si nesmí myslet, že jim projde vše, musí pochopit, že jsou určité limity," komentoval velitel městské policie Marcel Vlasák situaci před festivalem.

Zvýšený počet hlídek bude znát nejen při doprovodných akcích, ale i přes celý festival. Krom parkování řeší strážníci také rušení nočního klidu. „V minulém roce byl festival nejklidnější, co si pamatuji, alespoň v oblasti rušení nočního klidu. Snad bude podobný trend pokračovat i v tomto roce, ale uvidíme," uvedl Vlasák. V ulicích bude opět, jako již každý rok, připravena i mobilní policejní služebna, která nabídne své služby občanům. „V mobilním centru, bude kromě policistů a strážníků také tlumočník," vysvětluje hned na začátek krajský policejní mluvčí Pavel Valenta. Právě návštěvníci z jiných zemí často využívají mobilní služebnu, jako místo s informacemi o městě.

Policisté však pomohou i při kapesních krádežích a dalších nepříjemnostech. Strážci zákona také neopomenuli pomoc pro majitele psů, ti tady budou mít k dispozici vodu.

Takto vybavené mobilní centrum bude po dobu filmového svátku v provozu vždy od 10:00 hodin do 19:00 hodin. „Společná hlídka se bude pohybovat v lokalitách pěší třída T. G. Masaryka, hotel Thermal a Divadelní náměstí, kde může okamžitě reagovat na různá oznámení od návštěvníků," dodal Valenta.