VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porota vybírala ty nejlepší potraviny z našeho regionu

Karlovarský kraj - Osmičlenná porota vybrala ty nejlepší regionální potraviny z našeho kraje. Devět kategorií letošního, šestého ročníku se hodnotilo v prostorách Střední zemědělské školy v Dalovicích. Soutěž probíhá už od roku 2010 a vítěz v každé kategorii získá od Ministerstva zemědělství známku Regionální potravina, kterou se smí daný výrobek po celý rok pyšnit.

11.6.2015 1
SDÍLEJ:

Porota vybírala ty nejlepší potraviny z našeho regionuFoto: Zdeňka Newiaková

První tři místa z každé kategorie potom dostanou ocenění od hejtmana. Hodnotila se originalita, chuť, vzhled, využití místních surovin nebo informace na etiketě. Regionální potraviny pak bude moci veřejnost okoštovat celkem na patnácti ochutnávkách. Porota vybírala z 84 výrobků od 23 firem.

Již pátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na trzích či přímo u výrobců.

„Letos už jsme drobné farmáře a výrobce ani tolik neoslovovali, ozývali se většinou sami," informoval ředitel SZeŠ Dalovice a organizátor Zdeněk Perlinger.

„Na vyhodnocení soutěže jsme pak připravovali prostory už od pondělí a během včerejšího rána jen doplnili čerstvé pečivo od soutěžících pekařů," doplnil Zdeněk Perlinger.

Komise se skládala z pracovníků Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, České potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu, krajské veterinární stanice a Potravinářské komory. „Co se týče hodnocení soutěže regionálních potravin, jsem zatím nepolíbeným degustátorem. Tuto příležitost mám totiž poprvé," popsal krajský radní pro oblast životního prostředí Josef Hora, který o vítězích také rozhodoval.

Podmínky přihlášení pro regionální výrobce byly stejné jako v předchozím ročníku. „Výrobek se musel ze 70 procent skládat z české suroviny a konečná výroba musela být v Karlovarském kraji," doplnil Perlinger.

Soutěžními kategoriemi byly masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, alkoholické a nealkoholické nápoje, pekařské výrobky včetně těstovin, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina a ostatní.

První ochutnávku mohou zájemci navštívit už v pátek 19. června na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku.

Autor: Zdeněk Hnízdil

11.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na podporu hokeje zahraje i kapela Pestalozzi.

Bijí srdce fanoušků pro hokejisty Energie?

Ilustrační foto.

Ostrov zvládl vstup a slavil první výhru

OTÁZKA PRO: Zdeňka Lakatoše, starostu Abertam

Abertamy - Občané Abertam a Hřebečné zareagovali na výzvu zaslat návrhy na změny ohledně parkovacích míst a dopravní situace obecně. Co tomuto požadavku předcházelo, jak to dopadlo a co se bude dít dál?

Lázněmi se poběží za svitu kolonád, podruhé

Karlovy Vary – Po úspěšné premiéře, kterou si první ročník CITY NIGHT RUNu odbyl v uplynulém roce, kdy si na něj našlo cestu bezmála pět set běžců, je nachytán druhý ročník karlovarského nočního běhu.

Policie hledá násilníka, ubližoval tříletému chlapci

Sokolovsko - Sokolovští kriminalisté pátrají po 29 letém muži z Kynšperku nad Ohří, který je asi 178 cm vysoké střední postavy, má krátké rovné hnědočerné vlasy na ježka, hnědé oči a prořídlé strniště.

Zboural zažitý stereotyp oprav a svěřenou motorku prodal

Karlovarsko - Banální oprava motorky se změnila v trestný čin. Opravář totiž svěřený stroj drze prodal. A co hůř, za neadekvátní cenu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení