Podle Miroslava Kučery, ředitele Správy lázeňských sadů a parků, se jim zvlášť zalíbilo na náměstí Milady Horákové, na Moskevské ulici a ve svazích za Bezručovou ulicí. A také se rádi sbližují s lidmi bydlícími na Čertově ostrově. „Potkani se hodně rozmnožili, a i když pokládáme pasti, je to čím dál tím horší a situaci je třeba urychleně řešit," vysvětlil ředitel Kučera.

„Normálně přebíhají po chodníku u Becherovky. Několikrát jsem už před nimi uskakovala, ale viděla jsem i jednu ženu, která z potkanů měla téměř šok," uvedla očitá svědkyně procházek hlodavců po městě paní Alena.

Správa lázeňských parků a kolonád proto požádala magistrát o svolání schůzky kvůli jednání o celoplošné deratizaci. „Tento týden stanovíme termín jednání o celoplošné deratizaci, na něž chceme pozvat i zástupce společnosti Vodovody a kanalizace. Je třeba jít více do hloubky," uvedl náměstek Jaroslav Růžička (STAN). Potkani totiž vylézají z kanalizace a prostřeným stolem je pro ně například nepořádek u popelnic či plné misky pro opuštěné kočky.

Ředitelka krajské hygienické stanice Jitka Landová jednání a případné rozhodnutí magistrátu o plošné deratizaci přivítala. „Pokud si magistrát na deratizaci sjedná odbornou firmu s příslušnými atesty na hubení hlodavců, pak o ní může rozhodnout sám. Byli bychom ale rádi o této akci předem informováni," uvedla.

Tím ale zvířecí teror v Karlových Varech nekončí. Samostatnou kapitolu tvoří holubi, i když zákaz krmení už lázeňští hosté téměř dodržují. „Neříkám, že je situace plně pod kontrolou, ale není to tak zlé jako před několika měsíci. Určitě k tomu přispěly články, informativní letáky, ale také dokument o karlovarském lázeňském desateru, který zde natočila ruská televize a doma odvysílala," vysvětlil Marcel Vlasák, velitel strážníků.

Holubí lázeňské letky doplňují kuny, které zase trápí řidiče. Těmto zvířatům nejvíc chutnají kabely v autech. Po jejich hodování je ale vůz často nepojízdný. „Mně nedávno rozžvýkaly hadičku do ostřikovače. Téměř nic proti nim nezabírá," podělil se o zkušenost s kunami ředitel lázní a parků Miroslav Kučera. Kuny ale dokáží překvapit i jinak. V autech nejen bivakují, ale také hodují. „Jeden můj známý už je z nich úplně vytočený. Poprvé v autě našel mrtvého ptáka, druhý den rybu bez hlavy. Nevěřil, že je tohle možné," líčila kuní rejdy paní Jaruška.

A komu patří závěr? Pochopitelně divočákům. Ti sice dali od března s rytím zahrad a parků pokoj, ale nyní podle ředitele Kučery začínají řádit znovu. A opět naproti ruskému konzulátu a také v letním kině.