Na úřadě se nakonec sešlo pouze deset kreseb, přičemž vedení města očekávalo nejméně trojnásobek.

Vyjádřit svou představu dostali lidé uplynulý víkend na tradiční žlutické pouti. Město pro ně připravilo jakýsi workshop s tématem revitalizace náměstí. Návštěvníky ale evidentně více zajímal program.

„Zřejmě to bylo od nás netaktické, lidé se přišli bavit a pouť je zaujala," připustil starosta Žlutic Václav Slavík.

Podle něj radnice nyní zvažuje možnost, že akci zopakuje. „Ovšem už samostatně," poznamenal starosta s tím, že návrhy z veřejnosti by pak mohly posloužit jako podklady profesionálnímu architektovi. Workshopem a zapojením obyvatel Žlutic do rozhodování chtěla radnice zklidnit situaci kolem plánované revitalizace centra města. To je teď rozděleno na několik táborů a každý z nich má svou představu, jak by náměstí mělo vypadat.

Rozsáhlá revitalizace by měla náměstí ve Žluticích vrátit jeho podobu. Nyní se mimo jiné hraje o to, kolik tam bude zeleně a stromů.

Nápad na jeho přestavbu se objevil poté, co zhruba před dvěma lety skončila restaurace jedné z dominant náměstí, sloupu Nejsvětější Trojice.

„Okolí sloupu je nešťastné. Z jedné strany asfaltový chodník a z druhé středová komunikace. Zásahy z 60. let minulého století ho znehodnotily," připomněl před časem minulost starosta. Revitalizace si podle odhadů vyžádá desítky milionů korun.

Martin Polák