Podle ASORKD se v Kyselce jedná o řízenou devastaci bývalých lázní a své tvrzení podpořili názorem odborníků, akademické malířky Zuzany Polákové, která například restaurovala prostory Černínského, Toskánského a Lobkovického paláce v Praze, a profesora Petra Siegla, jenž je vedoucím ateliéru restaurování výtvarných děl sochařských Akademie výtvarných umění v Praze. Ti oba se kriticky vyjádřili ke stavu Mattoniho vily, empírové lázeňské restaurace a Jindřichova dvora. „Mattoniho vila nemá ochranu krytu, stav vily na mě působí tak, že je záměrně odkrytá a záměrně chátrá. Postupně ztrácí to, co ji charakterizuje, tedy honosnost," uvedla Zuzana Poláková. Empírová jídelna měla být podle akademiků provizorně zastřešená, protože jinak spadne, a nechat přes zimu odkrytý Jindřichův dvůr vidí jako záměr. Podle Vladimíra Lažanského, předsedy představenstva obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, která před dvěma lety zahájila opravu devíti zdevastovaných objektů bývalých lázní, jsou výhrady ASORKD i akademiků nepodložené a stížnosti a jakoukoliv liknavost v práci, či dokonce řízenou devastaci objektů důrazně odmítl. A to u všech výše jmenovaných domů. „Střecha Mattoniho vily se propadla až na zem. Kdybychom ji chtěli provizorně zastřešit, pak by nás to stálo miliony. Nejprve je třeba opravit obvodové zdivo a na tom pracujeme," vysvětlil. Vše se podle něj dělá postupně, a to u všech objektů. Jeho slova podpořil i Antonín Haidlmaier, vedoucí odboru památkové péče karlovarského magistrátu.

„Je to náročná a mravenčí práce. V Kyselce jsme na kontrolním dnu každý týden a máme detailní přehled o tom, na čem se pracuje," odmítl kritiku i on.

Odbor památkové péče, který podle ASORKD nadržuje o.p.s. Lázně Kyselka i Karlovarským minerálním vodám, které areál částečně vlastní, z kontroly inspektorů Ministerstva kultury v Kyselce obavy nemá. „Vlastně ji vítáme. Já nemám nic proti akademikům, ale s jejich názorem souhlasit nemohu. Vše najednou udělat nejde. Je třeba dodržovat metodický památkový postup, provést inventarizaci sundaných zdobných prvků, mozaik i krovů. Co lze opravit, to znovu použít, co ne, pak udělat repliky. Nic se nezahodí. Pak je třeba zpevnit obvodové zdivo a nosné konstrukci objektu a pak přijde na řadu střecha," vysvětlil pro někoho zdlouhavý postup prací Antonín Haidlmaier. Ten oceňuje i přístup stavebníků, kteří v Kyselce pomáhají. Podle něj to chce řemeslnický fortel a trpělivost. Obnova Kyselky podle něj potrvá roky.