VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražení kávy je vědou a uměním zároveň

Karlovy Vary - Naproti hasičárně v Karlových Varech je pražírna kávy City Roasters. Místo, kde se praktikuje moderní alchymie, kde se ze zelených zrn stává hnědé zlato. Otevřete dveře a ocitnete se ve světě plném vůní a chutí.

14.2.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

PRAŽIČ MICHAL KODET návštěvníkům pražírny udělá kávu, ale i poradí, co s ní.Foto: Barbora Šmudlová

Tím nejdůležitějším, co se na tomto místě pět dní v týdnu děje, je roast neboli pražení. Ale proč se musí vlastně káva pražit? Zamysleli jste se někdy nad tím? „Jedním z důvodů, proč se kávová zrna praží, je, že se zelená zrna nedají namlít. Jedná se o způsob jejich zpracování. Ze zelených zrn nápoj zkrátka nepřipravíte," vysvětlil pražič Michal Kodet.

Zelená zrna jsou příliš vlhká, a když je začnete mlít, tak vám vznikne kaše. Navíc zeleným zrnům chybí ona kýžená chuť a vůně pražené kávy, pro kterou tento nápoj miluje téměř celý svět. „Právě pražením získává zrno svou chuť. Navíc každé zrno má jiný pražící profil. Vyžaduje jiné teploty a dobu zpracování. U nás pražíme kávu devět až jedenáct minut. Po prvním prasknutí už se chladí vzduchem. Jedná se o střední pražení, kdy dostáváme z kávy ovocnější tóny. Není hořká, ale spíše kyselá," upřesnil pražič.

„Pražení je alchymie, člověk se stále dovídá nové věci," svěřil Michal Kodet.

V pražírně můžete ochutnat jednodruhovou arabiku z nejexotičtějších koutů světa, Kolumbie nebo Brazílie, která se praží o něco víc. „Některé hotely vysloveně chtějí univerzální kávu. Tu jim zajistí střední až vysoký roast," řekl Kodet.

Taková káva má hořkou chuť, kterou má většina kafařů raději. Přesto se začíná zvedat povědomí o tom, jak může i jinak káva chutnat. Lidé začínají objevovat její mocnější chutě a s nimi spojenou charakteristickou kyselost. Opravdovým labužníkům nabízí pražírna City Roasters čtrnáct druhů arabiky. „Kromě Kolumbie a Brazílie pražíme také zrna z Guatemaly, Panamy, Etiopie, Keni, Tanzanie, Malawi, Papuy Nové Guiney nebo El Salvadoru. Vždy jsou to místa s vysokou nadmořskou výškou, sluncem, teplem a pravidelným obdobím dešťů. Kávovník potřebuje teplé klima," vysvětlil pražič.

Pokud byste se vydali do světa a chtěli zkoumat plantáže s kávovníky, asi byste se divili, co vidíte. „Plodem kávovníku jsou sladké třešně, které mají uvnitř pecku. Dvě kávová zrna. Po sklizení se musí tyto třešně zpracovat. Když je vše hotové, tak k nám do pražírny přicházejí 70kilové pytle zelených zrn přímo od pěstitele. Ten je rovnou i třídí, takže kávová zrna, která k nám dorazí, hned pražíme. Po upražení a ochlazení už jen třídíme defektní zrna.

Upražená káva by pak měla ideálně sedm dní ležet. Poté se z ní dá připravit dobrý kafe. Chutě se stihnou rozložit a lépe se mele. Což znamená lepší práci pro baristu a ještě lepší chuť kávy," podotkl Kodet. Zajímavostí je, že kávová zrna po upražení vypouštějí plyn, proto mají sáčky, ve kterých si upraženou kávu kupujete, ventil, který vzniklý plyn vypustí ven, ale dovnitř sáčku nenechá nic proniknout.

Čím to, že právě v Karlových Varech otevřela malá pražírna kávy? „Šlo hlavně o to, aby vzniklo místo, kde bychom měli klid na pražení kávy. Projekt pražírny je postavený hlavně na poskytování upražené kávy pro kavárny, hotely a restaurace. Vedlejším produktem, který se k pražírně nabalil, je i kavárna a prodej pytlíků s kávou, které si mohou lidé zakoupit i v Republica Coffee. Kromě dobré kávy dostanou zákazníci také doporučení," prozradil pražič. Ti, kteří si budou chtít odnést domů upraženou a odleželou kávu, si mohou koupit 100gramové, ale i kilové pytlíky.

Podle Michala Kodeta musí pražič zvládnout několik věcí. „Musíte být barista, pražič a někdy i osobní poradce. Jednoznačně je to ale pohodová práce, která mě baví. Pražení kávy je o pozornosti a péči. Ne o automatice," dodal Michal.

Autor: Barbora Šmudlová

14.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Část dálnice D6 osvobodí ministerstvo od poplatku

Opilý řidič se s autem převrátil přes střechu, nadýchal 2 promile.
4

Opilý řidič se s autem převrátil přes střechu, nadýchal 2 promile

Nebezpečný Němec je za mřížemi

Cheb - Ozbrojeného Němce zadrželi na Svatém Kříži chebští policisté.

Obleva připravila hory o část sněhu. Přesto se stále lyžuje

Karlovarský kraj - Obleva s deštěm a silným větrem připravila hory o část sněhu. Přesto se v řadě skiareálů nadále lyžuje. Sníh je ale mokrý a provoz některých lanovek ještě včera a dnes komplikoval silný vítr.

Rozhodnuto: play-out se ve druhé lize hrát bude

Karlovarský kraj - Baník začne záchranářské práce v sobotu 4. března v Jindřichově Hradci.

Z policejních svodek aneb Černá kronika Karlovarska

Karlovarsko - Jakými případy se zabývala v uplynulých dnech policie, kriminalisté či strážníci?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies