Včelí úl připomínala tělocvična ostrovského gymnázia pár minut před návštěvou hlavy státu. Ta si zdejší gymnázium vybrala jako jedinou školu k debatě se studenty při své návštěvě Karlovarského kraje.

Hned u dveří gymnázia čekali na prezidenta zástupci školního parlamentu. Ti mu nabídli tradiční český pokrm, chleba se solí. Prezidentský průvod se následně vydal špalírem utvořeným žáky do tělocvičny, kde se tísnili téměř všichni studenti školy. Následovala studentská hymna Gaudeamus igitur, kterou se prezentoval školní sbor.

Prezidenta Zemana zaujala instituce školního parlamentu. „Je v něm zastoupena více levice, nebo pravice?" zajímal se a přišel s jednou ze svých devíti dnešních citací slavných literátů. „Největší nepřítel politika je člen jeho vlastní strany," pronesl a tím započal diskusi se studenty.

Pro první otázku od studentů se nešlo daleko. Žák septimy Jáchym Vimr se zeptal, co si prezident myslí o nedávném pokusu Karlovarského kraje omezit třídy prim na gymnáziích. „Máme elitní vysoké školy, proto bychom měli mít i elitní středoškolské základy," řekl prezident s tím, že jeho názor nelze spojovat s tím, že jeho dcera Kateřina právě ukončuje osmileté gymnázium.

Miloš Zeman se nevyhnul ani otázkám, proč šel do prezidentské volby či proč se vzdal krom jedné výjimky udělování milosti.

Nezapomnělo se ani na blížící se olympiádu, kterou někteří přední politici z celého světa odmítají poctít svou návštěvou z důvodů nedodržování lidských práv v Rusku. „Jak zněla otázka, špatně jsem slyšel," řekl prezident s tím, že se opravdu nejedná o získávání času na odpověď. „Já do Soči jedu na pozvání českých sportovců, které chci na místě podpořit. Jedu tam tedy především za sportem, nikoli za politikou. Už dvě olympiády politika zničila," připomenul prezident Zeman olympijské hry v Los Angeles a následně o čtyři roky později v Moskvě.

„Myslíte si, že přímo zvolený prezident má větší moc?" vložil svou otázku do pléna jeden z gymnazistů. „Já se snažím učit od rakouského prezidenta Heinze Fischera, který byl zvolen lidmi tak jako já. Není to tak ani pro mě jako spíš pro lidi. Když volilo prezidenta jen několik stovek vyvolených, šlo často jen o pár rozhodujících hlasů, které se mohly koupit či získat vyhrožováním. Podplatit více jak osm milionů voličů nejde, nejsou na to peníze," komentoval prezident otázku. Krom jiných dotazů se nezapomnělo ani na pojem globálního oteplování, na které měl jasný názor bývalý prezident.

Ač se studenti stále hlásili ke slovu, harmonogram prezidentské kolony byl neúprosný. Následovalo tak již klasické kolečko podepisování a předávání daru, které prezident absolvuje při každé své zastávce. Při podpisu do pamětní knihy se ještě jednou vzpomnělo na bývalého prezidenta Klause. „To pero si klidně nechte jako památku," řekl ředitel gymnázia Jaroslav Šafránek. „Naopak, chci, aby zde zůstalo. Nechci tím ukázat svou neúctu, ale naopak to, že si vás všech tady vážím," řekl na závěr prezident.

„Slyšel jsem názory, že otázky byly nacvičené, ale můžu to zcela jistě vyloučit," řekl Šafránek. „Mám radost, že studenti přišli v takovém počtu a že jsme všechny procedury, které jsme museli splnit, zvládli," prohlásil na závěr ředitel.

Z ostrovského gymnázia si hlava státu odvezla fajfku

Vtipným poznatkem ohodnotil prezident Zeman dar, který dostal na ostrovském gymnáziu, a to fajfku. „Lékaři mi výrazně omezili počet cigaret, které smím denně vykouřit. O dýmce však nemluvili," glosovala hlava státu obdržený dar.