Zemědělské družstvo Novosedly začalo se sklizní mezi prvními v kraji. „Přestože je letošní rok nebývale skoupý na vláhu, začátek žní nám hned zkomplikoval déšť. Například ozimý ječmen ale máme už skoro všechen pod střechou. Chybí nám ještě kolem 30 hektarů,“ uvedl agronom ZD Novosedly Petr Burda. Dodal, že brzy začnou se sběrem slámy, která bude sloužit jako podestýlka pro zvířata. A přestože zemědělcům počasí příliš nepřeje, tak to prý ale katastrofa nebude. „Výnosy jsou relativně dobré na to, jaká byla sucha,“ dodal Burda.

Zato děpoltovičtí statkáři zatím nevědí, na čem jsou. „My jsme ještě nevyjeli do obilí. Zatím tedy nevíme, jaká bude letošní sklizeň. Mohou klidně ještě přijít kroupy, ale už teď je jasné, že sklizeň jařin bude slabší. Problém budeme mít i se senem a senáží,“ svěřil se majitel Farmy Kubernát Děpoltovice Jiří Kubernát.

Karlovarsko v uplynulých dnech trápily deště, které bránily práci na polích. „Celkově je ale hrozné sucho a málo vláhy. Už teď víme, že výnosy budou poloviční,“ řekl Kubernát. Až se umoudří počasí, tak i jeho technika vyrazí do polí.

Ilustrační foto
Zaměstnává nemocnice kriminálníky? Ne, tvrdí

„Do dvou týdnů bychom měli začít sklízet,“ dodal Kubernát, který má ke sklizení 800 hektarů.

Jaký výnos budou mít zemědělci na Chebsku, zatím netuší ředitel Agrokombinátu Dolní Žandov Vladimír Tůma.
„Stroje vyjedou do polí během čtrnácti dní. Takže říct v tuto chvíli, jaký výnos bude, není možné,“ sdělil ředitel.

Nicméně už teď je jasné, že celkové výnosy ze sklizně budou nižší než v loňském roce. „Předpokládám, že sklizeň bude horší, protože v půdě chybí dostatek vláhy. Liší se to pole od pole. Tam, kde je hodně písčitá půda, je to velmi špatné, protože taková půda velmi rychle vysychá. Nejméně bude píce, protože zejména ta je na nedostatek vody v půdě citlivá. Ale nebude to žádný velký propadák, jen nesklidíme tolik jako vloni. O kolik to přesně bude, se dozvíme až po sklizni,“ doplnil Vladimír Tůma.

Problémy kvůli suchu pocítili i zemědělci z rodinné ekofarmy v Ležnici na Sokolovsku.

„Děláme sena a senáže. Obhospodařujeme 140 hektarů. Ročně míváme 700 až 900 balíků sena o průměru 150 centimetrů. Letos jich bylo pouze 540. Musíme vzít zbytky zásob z loňska. Kdyby se to mělo opakovat i příští rok, musíme snížit stav dobytka nebo krmení nakoupit. To však není kde, protože i mně volají zemědělci, zda nemám na prodej,“ říká zakladatel ekologické farmy v Ležnici František Bartoň.

Ilustrační foto.
Kam s Vánočními trhy, řeší magistrát.